PVV-leider Geert Wilders verwijt Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf ''VVD-regentengedrag''. 

Hij is nog altijd woest op De Graaf, omdat die volgens de PVV Wilders heeft geweerd uit een commissie van Kamerleden die de koning begeleidden bij de inhuldiging.

''Het gaat erom dat een Kamervoorzitter niet met partijdig gedrag iemand van welke partij dan ook uit een commissie probeert te fietsen. Dat is een principieel punt'', zei Wilders voorafgaand aan overleg over de kwestie met andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Emile Roemer (SP) zei voor het overleg dat De Graaf wat hem betreft meer heeft uit te leggen dan hij tot nog toe heeft gedaan. Volgens Roemer lijkt het alsof De Graaf Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wil meetrekken in zijn val.

Discussie

Ook Marianne Thieme (PvdD) en Henk Krol (50PLUS) zijn nog niet tevreden over de uitleg van De Graaf. De onafhankelijkheid van diens voorzitterschap staat ter discussie, zei Thieme. PvdA-leider Diederik Samsom constateert dat er een hoop gedoe is, terwijl een dergelijke procedure onomstreden zou moeten zijn.

Volgens Wilders heeft De Graaf ''de boel zitten manipuleren'' en is zijn uitleg over de gang van zaken een ''onzinverhaal''.

De Graaf heeft volgens Wilders SGP-senator Gerrit Holdijk gevraagd zijn plaats in de commissie van In- en Uitgeleide op te geven ten faveure van zijn partijgenoot in de Tweede Kamer, Kees van der Staaij. Met die truc kon De Graaf Wilders buiten de commissie houden, aldus de PVV.

''Hij is een regent van VVD-huize. Een Kamervoorzitter die blijkbaar denkt dat hij even kan regelen dat hij iemand die hem onwelgevallig is of denkt dat het koningshuis hem onwelgevallig is, buiten een commissie kan houden. En daar nog trots over doet in de pers ook. Dat is niet wat een onafhankelijk voorzitter moet doen'', zei Wilders.