Justitie bekijkt of oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt staatsgeheimen hebben onthuld met hun uitlatingen over de opslag van Amerikaanse kernwapens in Nederland. 

''Dat betekent niet dat we ergens van uitgaan, maar we willen eerst uitzoeken of die uitspraken inderdaad op deze manier zijn gedaan'', zegt een woordvoerder van het Parket-Generaal donderdag.

Hij benadrukt dat er geen sprake is van enige verdenking van een strafbaar feit. ''Het is goed mogelijk dat de uitspraken geen enkel vervolg hebben.''

Lubbers gaf zaterdag in een programma op National Geographic toe dat er 22 atoombommen in bunkers op de vliegbasis van Volkel liggen. Woensdag deed Van Agt hetzelfde in het radioprogramma Dit is de Dag.

Van een strafrechtelijk onderzoek is nog geen sprake, benadrukt de woordvoerder. "Wij hebben het een en ander uit de media vernomen en gaan nu na wat er daadwerkelijk is gezegd."

De uitzendingen waar de uitspraken in zijn gedaan zijn online terug te kijken, de woordvoerder kon nog niet zeggen of daar al conclusies uit zijn getrokken.

Publiek geheim

Dat er atoombommen liggen, was al jaren een publiek geheim en werd ook nog eens bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten.

Toch hebben de CDA-prominenten een staatsgeheim onthuld, zegt staatsrechtgeleerde Wim Voermans in de krant. "Dit is geen klein dingetje, beide heren hebben het vermoeden bevestigd en dat is een overtreding van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht."

Verplicht

In dat artikel staat dat oud-bewindspersonen verplicht zijn staatsgeheimen te bewaren. Voermans wijst erop dat F16-piloot Chris V. onlangs vier jaar cel kreeg voor het doorverkopen van staatsgeheimen aan de Russen.

De zaken zijn niet te vergelijken, maar draaien wel allebei om het onthullen van staatsgeheimen, stelt Voermans in de krant. "Het kan niet zo zijn dat een oud-premier hiermee wegkomt en een F16-piloot niet."