Na ruim 30 jaar sprak oud-premier Dries van Agt woensdag de Tweede Kamer weer toe. Hij pleitte voor het instellen van sancties tegen Israël, omdat het land weigert de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden af te breken. 

De muur is volgens het Internationaal Gerechtshof in strijd met het internationaal recht.

Van Agt gaf een inleiding voor het burgerinitiatief Sloop de Muur, dat door de Kamerleden wordt behandeld. Met de inzameling van 64.000 handtekeningen is afgedwongen dat de Kamerleden het onderwerp in een plenair debat aan de orde moeten stellen. Voor het instellen van sancties tegen Israël is onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer.

De 82-jarige Van Agt was als leider van het CDA van 1977 tot 1982 premier van drie achtereenvolgende kabinetten. Daarvoor was hij van 1971 tot 1977 minister van Justitie. Hij verliet de politiek in 1982 en noemde het ''een heel bijzondere ervaring'' om weer terug te zijn in de Kamer.

De 700 kilometer lange afscheiding bestaat uit een stenen muur, prikkeldraad en hekwerk. Een groot deel staat op Palestijns gebied. Het internationaal recht gebiedt ons actie te ondernemen tegen Israël, aldus Van Agt. Hij denkt daarbij aan het weigeren van visa aan kolonisten, het stoppen van militaire samenwerking en van ''intensivering van de bilaterale relatie kan geen sprake zijn''.