GroenLinks wil dat binnenlandse vluchten in Nederland verboden worden. Vliegen tussen luchthavens in Nederland is volgens de partij ''onnodig, vervuilend en duur''.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal het verbod woensdag voorstellen in een debat in de Tweede Kamer.

''Het is bijna niet te geloven, maar een vliegtuig dat van een vakantiebestemming komt, landt nu soms eerst in Eindhoven om dan door te vliegen naar Groningen. Het is totaal onnodig om voor zulke korte afstanden binnen Nederland het vliegtuig te nemen, met de trein ben je er vrijwel even snel.''

Vakantievluchten vanuit Groningen maken vaak een tussenstop in Rotterdam of Eindhoven of Maastricht. Daar moet een einde aan worden gemaakt, vindt Van Tongeren.

''Binnen Nederland is het altijd maar een klein stukje vliegen, maar het geeft wel veel luchtvervuiling en herrie. Het is tijd om te stoppen met deze onzin, want we vervuilen onze lucht en schaden het klimaat terwijl niemand er iets mee opschiet.''

Transavia

Transavia voert een paar binnenlandse vluchten uit in Nederland. Zo maakt de vlucht van Gran Canaria naar Groningen Airport Eelde een tussenlanding in Eindhoven. De Transavia-vlucht vanuit Eelde naar het Turkse Dalaman stopt onderweg in Maastricht. Verder vliegt Transavia vanuit Groningen via Rotterdam naar Malaga en Kos.

KLM vloog tot 2008 tussen Maastricht Aachen Airport en Schiphol. De nieuwe maatschappij Maastricht Airlines zou die verbinding dit jaar nieuw leven inblazen, maar ging voor de eerste vlucht failliet.