In het najaar reist minister-president Mark Rutte naar China voor een bezoek.

Dat liet minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag weten na een eendaags bezoek aan de Chinese hoofdstad. Een datum voor de reis van de premier moet nog worden vastgesteld.

Timmermans sprak met zijn recent aangetreden ambtgenoot Wang Yi. Ze spraken af de contacten op politiek, economisch en cultureel vlak op te voeren. Timmermans: ''Nederland wil graag bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van de Chinese groei. Bijvoorbeeld op gebied van verduurzaming.''

Ook sprak hij met Wang over de mensenrechten. Op de Nederlandse ambassade had hij nog een ontmoeting met mensenrechtenactivisten.

Er werd onder meer over de mogelijkheden van het internet gesproken. Door internet zijn volgens de activisten meer burgers zich bewust van mensenrechtenschendingen.

Verder komt er definitief een nieuw consulaat-generaal in Chongqin. Binnen enkele maanden moet dat de deuren openen. Het consulaat-generaal moet onder meer het Nederlandse bedrijfsleven helpen dat in het westen van China actief willen worden. China zal een consulaat-generaal openen in Willemstad op Curaçao.