Het Oranjehotel moet behouden blijven. Een motie die oproept om het monument buiten schot te houden bij de bezuinigingen op het gevangeniswezen werd dinsdag unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. 

In de gevangenis in Scheveningen werden in de Tweede Wereldoorlog verzetsmensen opgesloten.

De motie die dinsdag werd aangenomen, werd vorige week ingediend door PVV-Kamerlid Lilian Helder. Dat gebeurde tijdens een debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de bezuinigingen van 340 miljoen euro.

Regeringspartijen VVD en PvdA uitten begin vorige maand al hun zorgen over de toekomst van het monument. Teeven, die 340 miljoen euro moet bezuinigen, zegde de Kamer daarop vorige week toe te streven naar een oplossing waarbij het monument 'in ieder geval behouden' blijft.

Oranjehotel

De gevangenis kreeg de bijnaam Oranjehotel vanwege de verzetsmensen die er werden opgesloten. Bekend zijn Doodencel 601, een van de dodencellen die in de oorspronkelijke staat is bewaard en het Poortje. Verzetslieden kwamen daardoor naar buiten op weg naar de Waalsdorpervlakte, waar ze werden geëxecuteerd.

Het Oranjehotel is niet toegankelijk voor bezoekers, aangezien het binnen de muren van de gevangenis ligt. In de buitenmuur zijn wel het Poortje en een gedenkplaat te zien.