Ook hobbyisten mogen honden voortaan niet meer doorfokken. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van SP en PvdA hierover. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet nu gaan bekijken hoe ze ervoor kan zorgen dat hobbyfokkers zich aan de regels houden.

Er waren al regels voor professionele fokkers. Die zijn nu uitgebreid zodat ook hobbyfokkers zich aan de richtlijnen moeten houden.

Op die manier kan worden voorkomen dat erfelijke afwijkingen of ziekten worden doorgegeven aan nakomelingen. Maar de regels verbieden bijvoorbeeld ook het fokken met gezelschapsdieren met ernstige gedragsproblemen.

Dierenwelzijn

''Doorfokken heeft enorme gevolgen voor het dierenwelzijn'', stelt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken, mede-indiener van het voorstel. ''Dieren krijgen rare afwijkingen, alleen maar omdat men ze mooier wil maken.'' Zo krijgen honden met een mopsneus moeite met ademhalen. Naar binnen krullende haren kunnen leiden tot irritaties aan de ogen.

Ook is afgesproken dat hobbyfokkers zich voortaan ook aan de regels moeten houden als ze zich bezighouden met de fok van pony's, paarden en ezels.