Trouwambtenaren mogen niet langer weigeren een huwelijk te sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. 

De Tweede Kamer nam dinsdag met grote meerderheid een wetsvoorstel aan van de D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw dat een einde maakt aan de zogenoemde weigerambtenaren.

Nederland stelde in 2001 het huwelijk open voor homoseksuelen en lesbiennes. Zij moeten in elke gemeente kunnen trouwen. Wel was er sindsdien ruimte voor individuele ambtenaren met gewetensbezwaren om twee mannen en twee vrouwen niet in de echt te verbinden. Daaraan komt met deze wet een einde.

Dat de initiatiefwet zou worden aangenomen stond eigenlijk twee weken geleden al vast. Bij de behandeling bleek dat behalve de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP alle fracties voor de wet zouden stemmen.

Eerste Kamer

De wet moet nog worden behandeld door de Eerste Kamer. Het voorstel zal daar worden verdedigd door de opstellers, Dijkstra en Schouw.

COC Nederland reageert verheugd op het aangenomen wetsvoorstel. De homobelangenorganisatie spreekt van een 'grote stap naar het einde van discriminatie op de mooiste dag van je leven'.

Wel wijst het COC erop dat het wetsvoorstel alleen het benoemen van nieuwe weigerambtenaren verbiedt. Zittende weigerambtenaren hoeven niet per se te worden ontslagen.