Veertien van de vijftien gestolen eindexamens op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn ongeldig verklaard. 

Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Dit betekent dat de scholieren van Ibn Ghaldoun bij deze vakken opnieuw examen moeten doen. "De waarde van het diploma moet boven elke twijfel verheven zijn", aldus Dekker. Hij zei het te betreuren dat de goeden lijden onder de kwaden. 

"We hebben dit jaar 143 eindexamenkandidaten, waarvan het grootste deel op het Vmbo", zegt bestuursvoorzitter Ayhan Tonca tegen NU.nl. "Ik schat dat ongeveer 50 leerlingen de dupe zijn." In totaal zitten er 692 scholieren op de scholengemeenschap.

Sluiten

De Rotterdamse wethouder Hugo Jonge van Onderwijs heeft scholengemeenschap Ibn Ghaldoun gevraagd of het geen tijd is om te sluiten. Jonge vroeg zich in het tv-programma Knevel en van den Brink hardop af of de school levensvatbaar is.

De Jonge vroeg zich hardop af of de school levensvatbaar is. Hij zei dat volgens hem het ''een onvermijdelijke consequentie" is dat de school moet stoppen. Ook omdat de school in het verleden eerder in opspraak raakte. Zo was er vorig jaar op het VWO een slagingspercentage van honderd procent terwijl de school niet bekend staat om het goede onderwijs.

Volgens de wethouder is het vertrouwen in de school dusdanig aangetast dat leerlingen de school zullen verlaten en eventuele nieuwe leerlingen de school zullen mijden.

Vmbo

Het schandaal heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor andere scholen, zo stelde de staatssecretaris. Woensdag besluit de Onderwijsinspectie definitief over deze examens havo en vwo buiten Ibn Ghaldoun. Dekker zei geen signalen te hebben gekregen dat er elders wat mis is.

Alleen vmbo'ers die examen economie hebben gedaan krijgen niet woensdag, zoals gepland, maar donderdag de uitslag. De reden hiervoor is dat de Onderwijsinspectie nog bezig is met een onderzoek naar dit examen. De uitkomsten hiervan worden woensdagmiddag vijf uur verwacht.

Havo en vwo

Havisten en vwo'ers zouden sowieso donderdag pas de uitslag krijgen. Wel krijgen zij ook woensdagmiddag duidelijkheid over de geldigheid van hun examens. De scholieren van Ibn Ghaldoun zullen in het tweede tijdvak, vanaf 18 juni, opnieuw examen moeten doen. 

Volgens de Onderwijsinspectie blijkt uit politieonderzoek dat minstens drie scholieren betrokken zijn bij de diefstal. Momenteel is niet vast te stellen hoeveel scholieren kennis hadden van de examenopgaven.

De inspectie kijkt verder of de school nalatig is geweest. Ibn Ghaldoun is eerder regelmatig als zwak beoordeeld en staat onder financieel toezicht. Vorig jaar scoorde de school vrij laag met de gemiddelde examencijfers voor vmbo, havo en vwo. De examencijfers van de havo waren zelfs de laagste van heel Nederland.

15 examens

Aanvankelijk leek op de school alleen het vwo-examen Frans te zijn gestolen, afgelopen zondag bleken ook op de niveaus havo en vmbo eindtoetsen te zijn buitgemaakt. In totaal gaat het, naast het examen vwo-Frans, om veertien examens: negen op de havo, vier op het vwo, één op het vmbo, zo maakte Dekker bekend.

Het Openbaar Ministerie meldt tegenover NU.nl dat er in totaal 4 verdachten zijn in het onderzoek naar de diefstal. Kort na de inbraak werd een 22-jarige Rotterdammer aangehouden, die weer is vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van betrokkenheid bij de diefstal en het publiceren van het vwo-examen Frans, maar niet van de inbraak zelf.

Voorarrest

Afgelopen weekend werden een meisje van 18 en een jongen van 19 opgepakt. Zij blijven voorlopig in de cel, zo bepaalde de rechter-commissaris in Rotterdam dinsdag. Het tweetal wordt ervan verdacht de inbraak te hebben gepleegd.

Beide verdachten hadden verzocht om vrijlating wegens persoonlijke omstandigheden, zegt een woordvoerder van de rechtbank. Volgens de rechter-commissaris wegen die niet op tegen het belang van het onderzoek.

Maandag werd een vierde verdachte aangehouden. Een 18-jarige Rotterdamse scholier van Ibn Ghaldoun wordt verdacht van betrokkenheid. De vierde verdachte kon worden gearresteerd, nadat examenleerlingen en medewerkers vingerafdrukken afgaven. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tonca zei nog niet te weten hoe de scholengemeenschap de verdachten zal aanpakken. "Daar gaan wij ons snel op beraden."

Tweede Kamer

De Kamer is zeer bezorgd over de beerput die afgelopen dagen openging rond de ontvreemding van meerdere eindexamens op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

"Als we geen actie ondernemen is ons onderwijssysteem zo goed als failliet", aldus PVV-Kamerlid Harm Beertema. Volgens hem is er veel mis op deze school en moet deze worden gesloten.

De PvdA wil na het onderzoek van de inspectie en de politie een debat met de staatssecretaris over deze kwestie. De Tweede Kamer praat waarschijnlijk op 20 juni verder over de examendiefstal.

Bekijk meer reacties vanuit de Tweede Kamer:

LAKS

Het is ''beangstigend'' dat nog steeds 13 examens mogelijk landelijk ongeldig kunnen worden verklaard. Zo reageerde scholierenvakbond LAKS op het feit dat er nog altijd onduidelijkheid is over de examenresultaten van leerlingen die niet op het Ibn Ghaldoun zitten. ''We weten weer niks, we moeten weer afwachten'', zei voorzitter Remco Barendregt.

''Op de havo gaat het onder meer om kernvakken die voor iedereen verplicht waren. Daar zit iedereen dus nog in onzekerheid.''

Informatieavond

In een reactie laat de school weten het te betreuren dat ook de scholieren die buiten de diefstal staan de dupe zijn. Tonca zegt zich te schikken in de beslissing van de inspectie. De veiligheidsmaatregelen zijn met het oog op de nieuwe examens aangescherpt.

Ongeveer 200 ouders kwamen dinsdag naar de Rotterdamse school voor een besloten voorlichtingsbijeenkomst. Er was teleurstelling over het feit dat de kinderen opnieuw examen moeten doen, liet een woordvoerster achteraf weten.

"Ook waren er veel zorgen van ouders en leerlingen over hoe het nu verder moet, vooral omdat sommigen nu moeilijker aan een vervolgstudie kunnen beginnen omdat ze geen diploma kunnen overleggen."

Een onderwijsinspecteur verklaarde tijdens de bijeenkomst dat de inspectie in gesprek gaat met de MBO-raad, HBO-raad en de universiteiten in verband met de eindexamenkandidaten die in verband met een vervolgstudie aan een loting moeten meedoen. Omdat zij in principe geen diploma krijgen, kunnen ze ook niet aan de loting meedoen. "De inspectie kijkt of er een uitzondering kan worden gemaakt'', aldus de woordvoerster.

De leiding van de lbn Ghaldoun beloofde te gaan kijken hoe ze de eindexamenkandidaten de komende dagen extra kunnen ondersteunen. Er wordt onder meer gedacht aan het geven van bijlessen.

De 14 gestolen examens: havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, Geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands, natuurkunde. Vwo: Frans, management en organisatie, biologie, scheikunde, Wiskunde A. Vmbo-t: economie.

Overzicht: Woensdag duidelijkheid voor meeste leerlingen

Inspectie acht kans landelijke ongeldigheid examens nihil

Alles over de eindexamens in ons dossier