De Belgische Spoorminister Jean-Pascal Labille en vervoerder NMBS gaan zich inzetten om de beste oplossing te vinden voor reizigers, nu de hogesnelheidstrein Fyra niet meer terugkeert.

Dat heeft Labille maandag toegezegd aan staatssecretaris Wilma Mansveld.

Mansveld was in Brussel om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan om tot een oplossing te komen. Ze tekende na het gesprek wel aan dat nu de daad bij het woord moet worden gevoegd.

''Er is één gemeenschappelijke prioriteit: een kwalitatief goede en structurele verbinding tussen Nederland en België. Dat onderkennen alle partijen'', lichtte de woordvoerster van Labille toe. Er is geen termijn gesteld waarbinnen er een oplossing gevonden moet zijn. ''Zo spoedig mogelijk.''

'Eén stem'

De partijen zijn het er ook over eens om in de toekomst meer met één stem te spreken, aldus de woordvoerster. Het eenzijdige besluit van de NMBS om te stoppen met de Fyra, viel in Nederland niet overal in goede aarde.

De NS en NMBS trokken eerder de stekker uit de Fyra. Vrijdag schaarde het Nederlandse kabinet zich achter dit besluit, waardoor het einde oefening was voor de Italiaanse snelle trein.

Oktober

Op korte termijn zal worden geprobeerd de vervangende intercity tussen Den Haag en Brussel vaker te laten rijden. Daarnaast heeft de NS tot oktober gekregen om met een langdurig alternatief te komen.

Het hangt van dat plan af of de NS het recht behoudt om op de hogesnelheidslijn te mogen blijven rijden, of dat andere vervoerders ook de kans krijgen.