Het kabinet gaat niet tornen aan de WW want dat zou het einde van het sociaal akkoord betekenen. Dat liet PvdA-leider Diederik Samsom zondag in het tv-programma Buitenhof weten.

''En dat is Halbe Zijlstra ook met ons eens'', voegde hij eraan toe. Zijlstra is de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Die zei vorige week in Het Financieele Dagblad vooral op zorg, uitkeringen en toeslagen te willen bezuinigen als extra besparingen voor 2014 nodig zijn.

FNV-voorzitter Ton Heerts waarschuwde zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat het sociaal akkoord van tafel is als het kabinet volgend jaar toch gaat bezuinigen op de WW.

Sociaal akkoord

Het sociaal akkoord is een belangrijk resultaat van dit kabinet, benadrukte Samsom. ''Binnen een half jaar zo'n belangrijk akkoord sluiten in zo'n moeilijke tijd, dat is niet niks. Dat moet je dus ook niet op het spel zetten.'' Zijlstra liet vorige week weten het sociaal akkoord te zullen respecteren.

Het kabinet beslist in augustus waar bezuinigd moet worden om het begrotingstekort op 3 procent te krijgen. Om dat te bereiken zal mogelijk 6 miljard moeten worden gesneden.

Een bezuinigingspakket van 4,3 miljard is in de koelkast gezet toen het kabinet het sociaal akkoord in het voorjaar sloot met werkgevers en werknemers. Toen zijn ook voorgenomen bezuinigingen op de WW afgezwakt.

Sociaaleconomische koers

De PvdA-leider kijkt verder tevreden naar de sociaaleconomische koers van het kabinet. Met het sociaal akkoord en het zorgakkoord worden veranderingen doorgevoerd die door de PvdA waren voorgesteld, zei hij. ''Dus de richting op dit moment is de juiste.'' Hij erkende dat de resultaten nog geboekt moeten worden, maar op dat vlak werkt de economie niet mee, constateert Samsom.