Het aanpakken van de jeugdwerkloosheid heeft voor de PvdA ''de absolute prioriteit'' in Europa. 

Partijleider Diederik Samsom zei dat zaterdag tijdens het Europa-festival van de PvdA in Utrecht. Hij blikte daar vooruit op de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar.

Volgens Samsom moet het Europees jeugdwerkgarantieplan meer zijn dan ''holle retoriek’’. Het moet gaan gelden voor jongeren tot 27 jaar en er moet een Europese vacaturebank komen voor leerwerkstages in sectoren waar een tekort bestaat aan arbeidskrachten.

De PvdA-leider wil ook dat de Europese Investeringsbank garanties gaat verlenen aan midden- en kleinbedrijven die initiatieven tonen. ''60 miljard euro ligt te wachten omdat we geen risico’s durven nemen, niet voor elkaar garant durven staan.''

Bankensector

Om het door de eurocrisis aangetaste Europa te repareren, moet daarnaast de bankensector verder worden gesaneerd. Ook dient belastingontwijking te worden aangepakt en ''de concurrentie tussen lidstaten voor een almaar lagere vennootschapsbelasting'' te worden doorbroken.

Volgens Samsomis het een misvatting ''dat we ons louter uit de crisis kunnen bezuinigen''. Maar Europa kan zich ook niet ''uit de crisis spenderen'', zei hij. ''Een probleem dat we met zijn allen hebben gecreëerd, lossen we niet ieder voor zich op. En een ander de schuld geven helpt al helemaal niets.''