In het corruptieonderzoek naar de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey staat waarheidsvinding voorop. 

Dat zegt hoofdofficier Gerrit van der Burg van het Landelijk Parket zaterdag in NRC Handelsblad. Hij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar Van Rey.

''Het OM is helemaal niet gebrand op het veroordeeld krijgen van iemand. Het gaat om de waarheid", aldus Van der Burg. Volgens Van Rey gaat justitie als een ''losgeslagen bende" tekeer en is hij bij voorbaat al schuldig. Hij zegt slachtoffer te zijn van een politieke afrekening.

De voormalig VVD-senator en -wethouder uit Roermond wordt verdacht van corruptie.

Van der Burg gaat ook in op de opmerking van Van Rey dat hij nog steeds niet weet wat hij heeft misdaan. Volgens Van der Burg weet Van Rey wel degelijk wat de beschuldiging tegen hem is, omdat hem dat is gemeld. ''Er wordt wel geïnformeerd, maar dat wil nog niet zeggen dat een verdachte dat ook zo ervaart", aldus Van der Burg.

Vreemd

Advocate Gitte Stevens van Van Rey zei het in een reactie vreemd te vinden dat het OM via de media reageert op uitlatingen van een verdachte. De raadsvrouw wil daar weinig over kwijt om een wat ze noemt 'trial via media' te voorkomen.

Wel zei ze dat Van Rey enkel te horen heeft gekregen van welke overtreding van welk wetsartikel hij verdacht wordt, met name schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie. ''Dat is niet geconcretiseerd'', zei ze. ''Laat staan dat er feiten kenbaar zijn gemaakt. Het is niet mogelijk je verdediging te bouwen tegen algemeenheden.''