De sociale partners willen ''zo snel mogelijk'' met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om de tafel om te praten over de uitwerking van het sociaal akkoord en de bezwaren die daarover bij de VNG leven.

FNV-voorzitter Ton Heerts zei dat vrijdag.

Werkgevers en werknemers - verenigd in de Stichting van de Arbeid - hebben de VNG uitgenodigd voor een informeel gesprek, aldus Heerts. ''Wij willen niet dat er nog tijd verloren gaat.''

Heerts stelt dat werkgevers en vakbonden op zich wel begrip hebben voor VNG, maar denkt dat veel gebaseerd is op misverstanden. ''Wij denken dat door samen aan de slag te gaan, heel veel problemen opgelost kunnen worden.''

Minder regels

De VNG eiste deze week op een congres dat het kabinet de gemeenten meer vrijheid geeft en minder regels. Pas dan willen ze praten over hun rol in de uitvoering van het sociaal en zorgakkoord.

De leden stelden het kabinet 13 voorwaarden, waaronder het schrappen van een korting van 89 miljoen euro op het gemeentefonds voor huishoudelijke hulp. Ook willen de gemeenten dat er één regeling komt voor de 'onderkant van de arbeidsmarkt'.

Heerts zegt dat een informeel gesprek met de VNG kan leiden tot formele gesprekken op het moment dat het overleg tussen kabinet en VNG is afgerond. Hoe sneller er duidelijkheid komt, hoe beter, aldus de FNV-voorzitter.

Heerts verwacht nog strijd om uitwerking sociaal akkoord

Vijf vragen sociaal akkoord