Vrouwen en tieners die in een ander land willen gaan wonen, bijvoorbeeld vanwege een huwelijk, moeten zich voortaan persoonlijk uitschrijven bij de gemeente.

Op die manier hoopt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken het aantal gedwongen huwelijken te kunnen terugdringen.

De uitschrijver zal individueel worden gehoord als ambtenaren twijfelen aan de vrijwilligheid van het vertrek. Daarnaast kan er melding worden gedaan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Donderdagavond stuurde Asscher het actieplan naar de Tweede Kamer. In het plan staan dergelijke maatregelen tegen gedwongen huwelijken.

Momenteel is het nog zo dat ouders een gezinslid, of zelfs het hele gezin kunnen uitschrijven. Door deze mogelijkheid kunnen vaders hun dochter uitschrijven bij de gemeente na een gedwongen huwelijk in het land van herkomst.

Vermoeden

Formeel mogen ambtenaren niet vragen naar motieven voor uitschrijving, maar als er een vermoeden is dat er sprake is van gedwongen achterlating is het toegestaan om hun vermoeden te melden bij het Steunpunt.

Daarnaast moeten vrouwen die in het buitenland zijn achtergelaten, of tot een huwelijk zijn gedwongen, voortaan door de Nederlandse ambassade worden geholpen. Mocht het slachtoffer gevaar lopen, dan is het ministerie van Buitenlandse Zaken verplicht direct te handelen en een terugkeer mogelijk te maken.

'Honderden gevallen'

Volgens de minister is het aannemelijk dat er in Nederland sprake is van 'honderden gevallen van gedwongen huwelijken per jaar'. Er is niet bekend om hoeveel gevallen het werkelijk gaat. Ook is onbekend hoeveel vrouwen en kinderen gedwongen worden achtergelaten, bijvoorbeeld na een vakantie in het land van herkomst.

De strafmaat voor huwelijksdwang is momenteel nog negen maanden. Vanaf 1 juli gaat dat omhoog naar twee jaar.