Brabant wil als tijdelijk alternatief voor de Fyra een rechtstreekse intercityverbinding tussen Eindhoven en Brussel. 

De provincie Noord-Brabant en de steden Eindhoven, Tilburg en Breda hebben dat donderdag in een brief gevraagd aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

''In onze ogen is er voor deze snelle treinverbinding een omvangrijke reizigersvraag'', schrijven de provincie en gemeenten.

De Fyra zou gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel en tussen Breda en Antwerpen, maar de Nederlandse en Belgische Spoorwegen willen niet verder met de trein.

Breda vindt het tijd om profijt te gaan trekken van de investeringen die zijn gedaan om het station aan te sluiten op de hogesnelheidslijn, schrijft de gemeente in een eigen brief.

Oplossingen

De NS presenteert vrijdag aan staatssecretaris Mansveld ''een palet aan oplossingen'' voor de problemen rond de hogesnelheidslijn. Afhankelijk van haar reactie zal daarna de Tweede Kamer worden geïnformeerd.

''Een mogelijke oplossing is dat de frequentie van de intercity's omhoog gaat'', zei een woordvoerder donderdag. ''In ons plan van aanpak staan conventionele oplossingen over bestaand spoor, maar ook andere oplossingen.''

Testritten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) laat donderdag weten dat er de komende tijd geen testritten worden uitgevoerd met de Fyra. Er gold al een verbod tot donderdag. Dat verbod is nu verlengd, zo stelt ILT in een brief aan de Maatschappij Voor Beter OV.

De Maatschappij Voor Beter OV had de ILT een brief gestuurd met het verzoek om een rijverbod voor de Fyra, omdat die ''ook bij testritten levensgevaarlijk kan zijn''.