De VVD wil dat eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) zich in de Tweede Kamer komt verantwoorden over zijn besluit om een heffing in te stellen op de import van goedkope Chinese zonnepanelen. De VVD is daar fel op tegen.

VVD-Kamerlid René Leegte vindt de heffing ''onbegrijpelijk en onverantwoord''. Hij vreest dat het besluit Nederlandse omzet en banen gaat kosten en dat de zonnepanelen stukken duurder worden.

''Goedkope panelen zijn goed voor Europa. Ik vrees dat importeurs en installatiebedrijven de komende maanden in zwaar weer terecht zullen komen. Terwijl de zomer nu juist een periode is waar de vraag naar zonnepanelen wordt aangewakkerd.''

Ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) wijst het besluit van de Europese Commissie af. Ze wil met andere landen die ook tegen de heffing zijn proberen te voorkomen dat de commissie de nu tijdelijke heffing (tot begin december) eind van het jaar met 5 jaar verlengt.

Maar makkelijk zal dat nog niet worden, omdat voor het blokkeren van zo'n voorstel waarschijnlijk een zogeheten gekwalificeerde meerderheid van EU-landen nodig is.

Lees meer over zonnepanelen en duurzaamheid op NUzakelijk.nl