Experts uit de luchtvaartindustrie willen dat in Europa een grootschalig onderzoek wordt gedaan om te achterhalen of piloten van luchtvaartmaatschappijen onder druk worden gezet om te sjoemelen met de veiligheid. 

Dat bleek donderdag in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Er zijn vooral veel zorgen over de manier waarop luchtvaartmaatschappij Ryanair met het personeel omgaat. Piloten zouden ziek moeten vliegen, geen petities van de vakbond mogen tekenen en te weinig brandstof meekrijgen.

''Bij enkele bedrijven is de veiligheidscultuur absoluut niet op orde'', stelde Steven Verhagen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Roberto Tunzi van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel stelt daarbij dat andere bedrijven de slechte voorbeelden uit de industrie lijken te gaan volgen.

Zorgen

Ook Benno Baksteen, oud-verkeersvlieger en voorzitter van een commissie die de overheid adviseert over veiligheid in de sector, maakt zich zorgen over Ryanair. Volgens hem zijn economische belangen leidend bij dat bedrijf en niet de veiligheid. Hij sprak van een verkeerde gang van zaken bij Ryanair, omdat vakbonden niet welkom zijn en personeel zich niet mag uitspreken.

Ryanair kwam al eerder in opspraak. Daarop vroeg staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) om opheldering aan de Ierse autoriteiten. Ryanair is een Ierse lowbudgetmaatschappij, die ook vanuit Nederland vliegt.

Veiligheidscultuur

De Ieren gaven aan dat er bij Ryanair geen problemen zijn met de veiligheidscultuur. Ook zou er geen sprake van zijn dat de maatschappij te weinig brandstof mee zou nemen op vluchten.

Mansveld zag daarop geen reden om bij de Ieren aan te dringen op verdergaande maatregelen, dan die al werden genomen. De Tweede Kamer praat op 12 juni verder over de veiligheid in de luchtvaart.