Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) mag geen proeven laten uitvoeren waarbij legkippen genetisch gemodificeerd worden.

Dat wil PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers, zo zegt ze donderdag tegen NU.nl.

In de pluimveesector wordt momenteel gezocht naar mogelijkheden om minder eendagshaantjes te doden. 

Aangezien legkippen gescheiden zijn van de vleeskippen hebben de haantjes in de legsector geen economische waarde en worden ze bij geboorte direct gedood. Dit zijn er jaarlijks zo'n 40 miljoen.

Dijksma (ook PvdA) wil de mogelijkheden onderzoeken om de kippen genetisch te modificeren met een gen van een kwal. Dit zou er voor zorgen dat de eieren onder een bepaalde lichtbron fluorescerend oplichten, waardoor zij herkenbaar zijn als hen of haan.

Glow in the dark

Door deze glow in the dark-eieren kunnen de haantjes sneller uit het broedproces gehaald kunnen worden en zou de legcapaciteit met de helft kunnen worden verlaagd voor hetzelfde aantal legkippen. 

Dikkers is echter fel tegen de genetische modificatie van de kippen. "Ik wil geen risico's nemen met het genetisch versleutelen van dieren."

Alternatieven

De staatssecretaris ziet in de genetische modificatie echter een mogelijkheid om het doden van eendagskuikens te kunnen stoppen. 

Andere alternatieven zijn volgens haar vooralsnog niet geschikt. Zo blijkt het niet mogelijk om in een vroeg stadium van het broedproces in een ei te kijken om vast te stellen of het gaat om een haan of een hen. Ook lijkt een onderzoek naar geslachtsbeïnvloeding weinig op te leveren.

Combikip

Wel wordt momenteel de 'combinatiekip' onderzocht. Dit betekent dat de scheiding tussen leg- en vleeskippen wordt opgeheven. 

Volgens onderzoekers zorgt dit er echter wel voor dat de productiekosten stijgen en daarmee ook de prijs van het product in de schappen.

Onderzoek

Dijksma wees er in een brief aan de Kamer op dat er aan de Universiteit van Edinburgh al jaren onderzoek wordt gedaan met het genetisch modificeren van kippen. Dit zou vooralsnog geen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de diertjes.

De consumptie-eieren zullen hoe dan ook niet genetisch gemodificeerd zijn, zo verzekert de staatssecretaris.

Donderdag bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer over de genetische modificatie van legkippen dat een meerderheid tegen het genetisch modificeren van kippen is.