Woningcorporaties die investeren in krimpgebieden of slechte wijken, zouden een korting moeten krijgen op de verhuurdersheffing.

Dit staat in een alternatief plan dat de vier grote steden en de drie topkrimpregio’s van Nederland donderdag presenteren aan minister Stef Blok (Wonen). Dit kan door een investeringsprikkel in te bouwen in de verhuurdersheffing, zo staat in het alternatieve plan.

Als woningcorporaties in lastige woongebieden investeren, dan zouden ze een aftrek per gesloopte, nieuwgebouwde of verbeterde woning moeten krijgen. Ook bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen zouden woningcorporaties zo’n korting moeten krijgen.

Onverantwoord

De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en de drie door het Rijk aangewezen topkrimpregio’s (Zeeuws Vlaanderen, Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen) reageren al langer kritisch op het instellen van de verhuurdersheffing. ‘Het is onverantwoord’, zo stellen ze.

“Het alternatieve plan moet ervoor zorgen dat er de komende jaren toch duizenden woningen worden gebouwd, want nu gebeurt er door de crisis en de plannen van Blok helemaal niets”, zo laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten aan NU.nl.

Het plan sluit aan bij een oproep van de Tweede Kamer onlangs, waarin Blok gevraagd  is om ''verschillende varianten van de verhuurderheffing'' voor de komende jaren, zodat rekening gehouden kan worden met de investeringsopgaven van woningcorporaties.

Heffing

In het onlangs gesloten woonakkoord is afgesproken dat de verhuurdersheffing voor woningcorporaties jaarlijks 1,7 miljard euro op moet leveren. Eerder was dit nog 2 miljard.

Dit moet worden opgebracht uit huurverhogingen. Die loopt op tot 4 procent - dat was 6,5 procent - plus de inflatie voor mensen met een inkomen boven de 43.000 euro.

Op de maatregel kwam veel kritiek, voornamelijk van de woningcorporaties zelf. De woningcorporaties zeggen als gevolg van de maatregel vooral minder te kunnen investeren de komende jaren.

Weinig opbrengsten

De krimpregio's stellen dat de huurverhogingen nauwelijks zullen bijdragen aan het opbrengen van de verhuurdershefiing, omdat er maar weinig scheefhuurders in de gebieden zijn en de WOZ-waarde van de huizen ook heel laag ligt. Dit geldt ook voor de probleemwijken in de grote steden. 

De krimregio's verwachten een bedrag van 85 miljoen euro per jaar nodig te hebben voor de sloop, nieuwbouw en renovatie. Voor de G4 gaat het om ongeveer 100 miljoen euro per jaar, waarbij voor Rotterdam Zuid, dat volgens de partijen extra problematisch is, nog eens 40 miljoen euro voor de komende vier jaar gevraagd wordt.