Nederlandse organisaties en bedrijven geven jaarlijks zeker 80 miljoen euro uit aan lobbyactiviteiten in de Europese Unie.

Dat blijkt uit een data-analyse van het ANP en nieuwssite Sargasso.nl. Vermoedelijk ligt dat bedrag nog hoger, omdat veel Nederlandse bedrijven niet bekend maken hoeveel zij spenderen in Brussel. Het gaat om bedrijven die in Nederland zijn gevestigd.

Alle organisaties die wet- en regelgeving in Brussel proberen te beïnvloeden kunnen zich vrijwillig inschrijven in het transparantieregister van de Europese Commissie en het Europees Parlement, dat volgende maand 5 jaar bestaat.

Lobbyproces

Op dit moment staan er ruim 5000 organisaties over de hele wereld ingeschreven, die met elkaar jaarlijks een miljard euro zeggen uit te geven aan het lobbyproces.

Het register meldt ruim 250 Nederlandse organisaties, maar dat zijn niet altijd Nederlandse bedrijven - sommige zitten alleen om fiscale redenen in Nederland.

Wapenfabrikant EADS spendeert jaarlijks 4,25 miljoen euro. Shell staat in het register voor 4 miljoen, de provincie Zuid-Holland voor 2,75 miljoen euro en het Kenniscentrum Handel voor 1,75 miljoen.

Bedrijven als Heineken, Boskalis, AkzoNobel en Ahold ontbreken in het register, aangezien inschrijving vrijwillig is.