Het kabinet van VVD en PvdA moet bij bezuinigingen onderwijs en infrastructuur ontzien. 

Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad dat donderdag wordt gepubliceerd.

Er moet ''gerichter'' gesneden worden ''in plaats van over de hele linie'', stelt hij. ''Consumptieve uitgaven zoals zorg, uitkeringen en toeslagen nemen nog altijd toe. Daar moet dus iets tegen gedaan worden. Onderwijs en infrastructuur moet je daarentegen zo veel mogelijk ontzien want dat zijn echte investeringen in de concurrentiepositie van Nederland.'' Ook veiligheid moet buiten schot blijven.

Bezuinigingen

Het kabinet besluit in augustus over extra bezuinigingen voor 2014. Waarschijnlijk moet er meer dan 4 miljard in de overheidsuitgaven worden gesneden om het begrotingstekort onder het EU-limiet van 3 procent te brengen. Het kabinet streeft daarbij naar een mix van een derde lastenverzwaring en twee derde bezuinigingen.

De begrotingstsaar van de Europese Unie, eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken, adviseerde het kabinet vorige week nog het begrotingstekort terug te brengen naar 2,8 procent. Hij sprak van een veiligheidsmarge. Om op een tekort van 2,8 procent uit te komen zou er 6 miljard extra moeten worden bezuinigd. Rutte liet weten het advies niet op te volgen en het bij 3 procent te houden.