De Tweede Kamer is niet te spreken over een voorstel van de Europese Commissie om vliegtuigpassagiers met vertraging minder snel te compenseren. 

Brussel wil dat passagiers pas bij 5 uur vertraging op een Europese vlucht een claim kunnen indienen. Nu is de norm nog 3 uur.

De Kamer vindt dat met de veranderingen te veel rechten van de passagiers afgesnoept zullen worden. Minister Melanie Schultz stelde woensdag echter dat de huidige regels niet proportioneel zijn.

Zo kunnen mensen soms meer geld krijgen dan ze voor hun ticket hebben betaald. Ook kan een luchtvaartmaatschappij soms wel 200.000 euro per vertraagde vlucht kwijt zijn aan compensatie.

Balans

Daarom moet volgens Schultz een balans worden gevonden tussen de belangen van de bedrijven en de passagiers. Ze voert overleg met organisaties als de Consumentenbond, branchevereniging Barin en de ANWB om te zien wat het beste voorstel is.

Het kan zijn dat de norm verlegd moet worden naar 5 uur, maar mogelijk is er nog een andere oplossing te vinden, aldus Schultz.

Ruimte

Volgens haar is er nog voldoende tijd om met Brussel over de plannen te overleggen. ''Ik hoor de zorgen van de commissie en daar doen we ook iets mee. Maar geef ons even de ruimte voor overleg'', stelde de minister. Op die manier hoopt ze te komen tot betere alternatieven voor het plan.