Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) gaat kijken naar alternatieven voor de sluiting van 26 gevangenissen.

Dat zegt hij woensdag in reactie op een oproep van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. 

Donderdag staat er een debat gepland over het zogeheten 'masterplan' van Teeven. De sluiting moet 340 miljoen euro opleveren, 3400 gevangenismedewerkers zouden hierdoor op straat komen te staan.

Volgens de betrokken gemeenten kan er geld bespaard worden door gedetineerden zelf klussen te laten doen in de gevangenis, zoals koken en schoonmaken. Ook zou er nog kunnen worden bezuinigd op bureaucratie en bepaalde diensten.

Marcouch spreekt van 'interessante alternatieven' uit het veld, waarvan hij wil dat Teeven gaat doorrekenen en met een reactie komt. Het liefst al tijdens het debat. Wel benadrukken zowel Teeven als Marcouch dat de financiële opgave staat.

Werkgelegenheid

Marcouch zegt te hopen dat de alternatieven toch positiever uitpakken voor behoud van werkgelegenheid en het voorkomen van recidive.

Door de sluiting van gevangenissen zouden gedetineerden vaker met enkelbandjes naar huis worden gestuurd als alternatief voor gevangenisstraf.

Uit de sector en vanuit overheden kwam veel kritiek op de plannen. Zo zou het plan uiteindelijk geen kosten besparen, maar juist duurder zijn. Onder meer door steunmaatregelen, subsidies en uitkeringen om de gevolgen te compenseren, zo becijferde De Strategie Compagnie op verzoek van de gemeenten.

Woensdag schreef het AD dat er binnen het ministerie een notitie rondzwerft waarin ambtenaren kritiek uiten op het plan. Zo zou de invoering per 1 januari onrealistisch zijn en de opbrengsten tegenvallen.