Het Commissariaat voor de Media moet in de gaten houden of digitale tv-aanbieders in de toekomst voldoende gevarieerde basispakketten aanbieden. 

Dat stelde staatssecretaris Sander Dekker (Media) dinsdag in de Tweede Kamer.

Omdat steeds meer mensen digitaal televisie kijken in plaats van analoog, wordt de Mediawet aangepast. Daardoor moeten tv-aanbieders 30 zenders doorgeven in het standaardpakket in plaats van de huidige 15.

Ook worden de programmaraden, die advies gaven over welke zenders in het standaardpakket moeten zitten, afgeschaft. Daardoor vrezen partijen als PvdA, SP, D66, CDA en ChristenUnie dat de consument te weinig invloed heeft.

Wisselende oplossingen

De partijen hadden wisselende oplossingen. De PvdA opperde een geschillencommissie, de SP wilde per kabelaar een adviesraad. D66 stelde voor de wet na twee jaar te evalueren. Dekker vond dat alles niet nodig, omdat ontevreden consumenten wat hem betreft gewoon over kunnen stappen.

Ook kunnen kijkers klagen bij hun aanbieder of naar de Autoriteit Consument & Markt stappen. De staatssecretaris zag het niet zitten om allerlei bureaucratie op te tuigen, als de markt de problemen zelf goed op kan lossen. Intussen kan het Commissariaat voor de Media een vinger aan de pols houden, aldus Dekker.

Hij benadrukte verder dat de markt ook even de tijd moet krijgen om beter te functioneren. Er zijn volgens Dekker al voortekenen dat het steeds beter gaat. Ook de consument weet de weg in tv-land steeds beter te vinden, stelt de staatssecretaris. De afgelopen jaren zijn al meer dan 2 miljoen huishouders overgestapt van digitale tv-aanbieder.