Bijstandsgerechtigden verliezen direct voor drie maanden hun uitkering als zij zich schuldig maken aan verbale bedreiging van medewerkers van de sociale dienst.

Dat wil VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.

In het regeerakkoord is afgesproken dat bijstandsgerechtigden bij misdragingen hun uitkering verliezen, maar de VVD wil dat dit al bij de eerste bedreiging gebeurt.

"Ik weet je te wonen of ik sla je verrot. Als een medewerker van de sociale dienst zoiets naar zijn hoofd krijgt, moet de uitkering kunnen worden ingetrokken", aldus Potters. Hij wil de bewijslast neerleggen bij de vermeende dader.

Donner

In 2011 schreef toenmalig minister Donner (Binnenlandse Zaken) de Kamer dat er sprake was van een significante verslechtering van de geweldscijfers tegen medewerkers van de sociale diensten.

Vanaf 2007 was het geweld tegen mensen met een publieke taak over het algemeen afgenomen, alleen bij de sociale dienst was sprake van een sterke toename.

Potters roept staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag in een debat over de bijstand op om haast te maken met het uitvoeren van het regeerakkoord.