Het kabinet geeft het groene licht voor de levering van militair materieel aan Indonesië. Hiermee is een bedrag van 345 miljoen euro gemoeid, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. 

Het gaat om delen, toebehoren, training en technologie voor fregatten.

De fregatten worden gebouwd in Roemenië en Indonesië. Maar de levering staat geheel onder supervisie van een Nederlands bedrijf. De levering is niet in strijd met de acht criteria voor wapenexport van de Europese Unie, liet het ministerie weten.

Vorig jaar ging de verkoop van 80 overtollige tanks van Defensie aan Indonesië niet door. Een meerderheid in de Tweede Kamer was toen tegen de export van de gevechtstanks van het type Leopard 2A6 wegens mensenrechtenschendingen in de voormalige kolonie.

Vooral de situatie in Papua baarde veel partijen zorgen. Ook de PvdA - in de persoon van toen nog Kamerlid Frans Timmermans - stemde tegen de leverantie. Timmermans bracht eerder dit jaar als minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Indonesië.

Volgens de brief van het ministerie zijn er nog steeds ''interne spanningen'' op Papua en doen zich ''af en toe gewelddadige incidenten voor''. Maar ''het ligt niet voor de hand'' dat het te leveren militair materieel zal ''bijdragen aan het toenemen van interne spanningen''.