Het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma om het beloningsbeleid van pensioenfondsen meer openbaar te maken is 'ronduit teleurstellend'.

Dit stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in een debat over het voorstel.

"Inzicht hebben in het beloningsbeleid wordt door Klijnsma op geen enkele wijze verplicht gesteld", zo stelt Omtzigt.

In het wetsvoorstel dat eind vorige week door Klijnsma naar de Tweede Kamer werd gestuurd, staat dat de pensioenfondsen hun beloningsbeleid moeten vastleggen en openbaar moeten maken. Hiermee moet worden voorkomen dat pensioenbestuurders onaanvaardbare risico’s nemen met de beleggingen.

Daarnaast moeten pensioenfondsen zicht hebben op het beloningsbeleid van uitbestedingsrelaties. 

Beschrijving

Maar volgens Omtzigt is in de nieuwe wetgeving alleen vastgelegd dat het bestuur van het pensioenfonds zicht moet hebben op het beloningsbeleid. "Pensioenfondsen hoeven echter alleen een beschrijving van hun beleid openbaar te maken en dus niet het beleid zelf."

De pensioenfondsen in Nederland beheren samen meer dan 1000 miljard euro. Volgens Omtzigt gaat zo’n 5 miljard op aan kosten, maar is onduidelijk om hoeveel kosten het precies gaat. "Werknemers betalen verplicht premie, maar de bestuurders weten niet hoeveel kosten zij maken voor het beleggen met hun inleg."

Omtzigt wijst daarbij op een rapportage van de AFM, waaruit blijkt dat er 70 fondsen aan De Nederlandsche Bank rapporteerden dat ze geen beleggingskosten maakten. "Dit is buitengewoon onwaarschijnlijk."

Klijnsma stelde in het debat in een reactie dat de pensioensector druk bezig is het beloningsbeleid aan te pakken.  "Ik zou de Kamer willen vragen dat even af te wachten."