De Helmondse wethouder Peter Tielemans heeft sinds zijn aantreden in 2010 in totaal 183 taxiritten gedeclareerd. Dat zijn er nog meer dan tot dusver bekend was.

Zijn declaratiegedrag is bovendien in het verleden al eens met hem besproken en aan toenmalig burgemeester Fons Jacobs gemeld. Het college van Helmond heeft dat dinsdagmiddag geantwoord op vragen van de SP.

In een extra raadsvergadering dinsdagavond voegde burgemeester Elly Blanksma toe dat haar voorganger de declaraties goedkeurde. Het paste volgens Jacobs binnen de afspraken.

''De wethouder en toenmalige burgemeester zijn volledig verantwoordelijk'', aldus een verklaring van Blanksma aan het begin van de vergadering. ''De privé taxiritten midden in de nacht vanuit een café is nimmer de duiding geweest van de afspraken'', haalde ze hard uit.

Café

Wethouder Tielemans legde zondag zijn functie neer nadat hij zaterdag in opspraak raakte omdat het Eindhovens Dagblad ontdekte dat hij in 2011 en 2012 meer dan 100 taxiritten declareerde. In veel gevallen van het café naar huis.

Het college onderzoekt nog of er nog meer exorbitante declaraties zijn. Als de gemeenteraad erom vraagt is het college bereid om alle declaraties uit de huidige periode tegen het licht te houden.

Ontslag

Nadat wethouder Tielemans zijn ontslag indiende, heeft zijn partij SDOH-D66-Helmondse Belangen de steun aan de coalitie ingetrokken en is er geen meerderheid meer.

De Helmondse gemeenteraad bespreekt dinsdagavond hoe het verder moet met het bestuur van de stad.