Nederland wil weer onder Duitse leiding actief zijn bij de NAVO-missie in Afghanistan na 2014, mocht Nederland tot deelname besluiten.

Dat is maandag vernomen van diplomaten bij het NAVO-bondgenootschap in Brussel.

Ook bij de huidige, binnenkort afgelopen trainingsmissie opereerden de Nederlanders onder de Duitsers.

Duitsland bekijkt op dit moment wat andere landen kunnen bijdragen aan het Duitse aandeel van de nieuwe NAVO-missie vanaf 2015. Ook moet worden vastgesteld wat de behoeftes zijn.

De komende NAVO-missie gaat zich richten op de training van de veiligheidskrachten en advies en bijstand aan de autoriteiten. Duitsland liet al doorschemeren zelf 600 tot 800 man te willen leveren.

Later dit jaar moet duidelijker worden welk land wat gaat doen en met hoeveel personen. Voor Nederland wordt het in ieder geval een kleinere bijdrage dan tot nu toe, aldus de verwachting van diplomaten. Zij benadrukten dat Den Haag nog de knoop moet doorhakken. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Plannen

Volgens de plannen gaan drie landen de nieuwe missie leiden: de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. De Duitsers zullen zich weer richten op het noorden, waar zij en de Nederlanders ook de afgelopen jaren actief waren.

De nieuwe NAVO-missie is de opvolger van de huidige militaire ISAF-veiligheidsmacht. Die moet eind volgend jaar worden afgerond, als de Afghanen weer zelf volledig de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de veiligheid in het land.

Te vroeg

Het is echter nog te vroeg om te spreken over een specifieke en personele Nederlandse bijdrage aan een toekomstige NAVO-missie in Afghanistan. Dat laat een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond weten.

Wel heeft de bewindsman 'grote waardering' voor het Duitse besluit van 17 april om zich na 2014 met ongeveer achthonderd militairen aan een nieuwe NAVO-operatie in Afghanistan te verbinden. De huidige samenwerking tussen Nederlanders en Duitsers in Noord-Afghanistan, zowel op veiligheidsgebied als bij rechtsstaatontwikkeling, wordt zeer gewaardeerd, memoreert de woordvoerder.

Veiligheidssector

De huidige bijdrage van Nederland loopt door tot medio 2014, via het rechtsstaatprogramma in Kunduz, stationering van de F-16s en het leveren van mensen aan de Europese politiemissie in Afghanistan (Eupol) en aan internationale staven.

"Nederland blijft zich ook na 2014 inzetten voor de veiligheidssector, rechtsstaatontwikkeling en bredere economische ontwikkeling van het land", aldus de zegsman.