Jan Pronk gelooft dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld. "Ik heb goede hoop dat de Eerste Kamerfractie van de PvdA het weet tegen te houden", zei hij zondag in Buitenhof. Waar die hoop op is gebaseerd, legde de coryfee niet uit.

PvdA-leider Diederik Samsom moet volgens Pronk in overleg gaan met premier Mark Rutte (VVD).

"Ik weet dat Samsom zijn woord heeft gegeven en dat hij het niet wil breken. Maar waarom niet gewoon naar de heer Rutte toegaan en zeggen: 'ik zie dat het zo veel teweeg brengt bij mijn eigen beweging, help mij mijn woord terug te geven.' Rutte is tamelijk flexibel, hij luistert naar andere mensen."

Niet sociaaldemocratisch

De PvdA heeft volgens Pronk niet sociaaldemocratisch gehandeld door illegaliteit strafbaar te stellen in ruil voor het kinderpardon.

"Als sociaaldemocraten onderhandelen geven ze iets weg van de belangen en welvaart van degenen die het goed hebben om iets binnen te krijgen ten behoeve van de belangen en welvaart van degenen die het niet goed hebben. Je gaat niet belangen uitruilen van mensen die het niet goed hebben tegen belangen van andere mensen die het niet goed hebben."

Lidmaatschap

Pronk zegde deze week zijn lidmaatschap van de PvdA op. De partij heeft volgens Pronk haar sociaaldemocratische beginselen verkwanseld door in te stemmen met de strafbaarstelling van illegaliteit en het verlagen van de ontwikkelingshulp. "Het criminaliseren van illegalen is geen bruggen slaan", zei hij zondag, waarmee hij verwees naar de titel van het regeerakkoord.

Pronk wees erop dat illegalen eerder nog documentlozen werden genoemd. "De termen gaan steeds verder, je zet ze als crimineel in de samenleving terwijl ze geen enkele criminele handeling hebben verricht. Zij gaan zich ook zo voelen. De consequenties voor hen zijn gigantisch, ook psychologisch."