Maastricht krijgt de beschikking over meer agenten uit andere delen van het land. Ook wordt de komende tijd marechaussee ingezet.

Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zaterdag na overleg met zes burgemeesters van Limburgse gemeenten met coffeeshops.

Opstelten wilde niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. De extra agenten en marechaussee moeten onder meer optreden tegen illegale straatdealers.

Opstelten erkent de problematiek van Limburg en Maastricht, die te maken hebben met veel grensoverschrijdende criminaliteit. Dat zet het Limburgse politiekorps met 2800 voltijdsbanen erg onder druk.

Verbetering

Het aantal misdrijven in Limburg is met 70 op 1000 inwoners ver boven het landelijk gemiddelde. Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht kan het weren van buitenlanders uit coffeeshops leiden tot een verbetering van de situatie in Limburg.

Opstelten zegde toe dat de controle aan de grenzen verbeterd wordt, dat er meer blauw op straat komt en de aanpak van drugsrunners wordt versterkt. ''We zullen snel zien dat de overlast zal verminderen'', zei hij.

Wietteelt

Opstelten zei verder dat hij eind dit jaar een oordeel zal geven over alle plannen van gemeenten voor het reguleren van wietteelt. Hij zei dat naar aanleiding van een onderzoek door drie Limburgse burgemeesters naar de mogelijkheden voor een proefproject van gereguleerde wietteelt in Limburg.

Hij herhaalde dat hij daar tegen is, maar zal dat door een extern onderzoek laten toetsen. Daarnaast gaat hij zich in deze oriënteren in het buitenland.

Straatdealers

De Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos zei vrijdag dat de aanpak van straatdealers wordt afgestemd met justitie in Rotterdam en Gouda, van waaruit de meeste dealers in Maastricht worden aangestuurd.

Punt van aandacht is volgens hem dat de meeste opgepakte straatdealers al snel weer worden vrijgelaten in afwachting van hun proces. ''We willen ze liever vasthouden tot aan de zitting'', zei hij.