De in opspraak geraakte politicus Jos van Rey wil dat de Tweede Kamer een onderzoek instelt naar de werkwijze van het Openbaar Ministerie. 

Dat zegt de VVD’er zaterdag in een interview met De Telegraaf. Hij wil ook weten of er sprake is van een ''politieke afrekening''.

Justitie gaat volgens Van Rey als ''een losgeslagen bende'' tekeer en heeft een tunnelvisie. ''Ik ben bij voorbaat schuldig'', aldus de voormalig VVD-senator en wethouder uit Roermond die wordt verdacht van corruptie.

Van Rey heeft ook gehoord dat de toenmalige bewindslieden Opstelten (VVD) en Spies (CDA) de inval van de rijksrecherche in zijn woning in Herten goedkeurden. Hij wil weten of dit waar is, ''want dan spreek je eigenlijk over een politieke afrekening'', aldus Van Rey, die een boek wil gaan schrijven over zijn ervaringen. "Ik ben eigenlijk al vermoord door justitie. Maar ik leef nog en ik zal tot de laatste snik terugvechten."

Een woordvoerder van minister Opstelten wijst er in een reactie op dat het Openbaar Ministerie de bevoegdheid heeft om zelfstandig te besluiten over een inval. Van toestemming door de minister is dus geen sprake. Die wordt over dit soort zaken alleen geïnformeerd.

Vernederd

Van Rey voelt zich vernederd door de Rijksrecherche. Toen opsporingsambtenaren in oktober 2012 zijn huis binnenvielen, hebben twee van hen toegekeken toen hij en de twee kinderen van zijn schoonzus zich omkleedden. ''Ik schaamde me op dat moment dat ik Nederlander ben.''

Ook zou de rijksrecherche hem en zijn vrouw zijn gevolgd tijdens een korte trip naar Spanje. ''Na de landing op Eindhoven werden we als enige passagiers door drie marechaussees opgewacht, die onze bagage bekeken. Ik voel me tot op het bot vernederd.”