Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil op korte termijn duidelijkheid van de NS over de toekomst van treinverbindingen tussen Nederland en België.

Dat meldt zij vrijdagmiddag naar aanleiding van een persconferentie van het Belgische spoorbedrijf NMBS.

Tijdens de persconferentie liet NMBS weten te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek. Hieruit is gebleken dat de hogesnelheidstrein Fyra V250 ernstige gebreken vertoont.

Bekijk hier de presentatie (PDF)

“Ik heb kennis genomen van de beslissing van NMBS. NMBS heeft mij per brief geïnformeerd. Ik bestudeer deze zorgvuldig", aldus Mansveld. Volgens de staatssecretaris heeft de NS toegezegd in juni inzicht te geven in de technische gesteldheid van de V250-treinen. "Ik moet mij op deze feiten baseren."

Op basis van de resultaten van de NS zal volgens Mansveld meer duidelijkheid ontstaan over de oplossing voor het probleem met de V250 die sinds 19 januari niet meer rijdt.

Eindfase

"Ik heb van de NS begrepen dat het besluitvormingsproces in de eindfase zit. Dus ik wil op korte termijn meer duidelijkheid hebben over de toekomst van de treinverbindingen tussen Nederland en België.
Daarbij staat het reizigersbelang voorop," stelt Mansveld.

De staatssecretaris wil de Tweede Kamer voor het debat van 20 juni kunnen informeren over de laatste stand van zaken omtrent de Fyra.

De NS laat vrijdagmiddag weten dat zij medio juni naast de resultaten van haar onderzoek naar de Fyra, ook met een plan voor de treinverbindingen tussen Nederland en België zal komen.

Reacties

Andere politici reageren vrijdagmiddag verdeeld op de persconferentie van NMBS en de resultaten van haar onderzoek. De regeringspartijen VVD en PvdA manen tot kalmte.

VVD-Tweede Kamerlid Betty de Boer: "Het is redelijk rampzalig wat de Belgen vanmiddag presenteerden aan mankementen. Maar wij zitten nu in een situatie dat de NS de treinen heeft gekocht en dat de NS-directie eerst haar positie moet bepalen. Aan de hand daarvan moeten wij bekijken hoe nu verder. Er moet wel zo snel mogelijk een tijdelijke snelle verbinding komen naar België.''

PvdA-Tweede Kamerlid Duco Hoogland: ''We moeten nu geen overhaaste beslissingen nemen. Ik hoor graag van de NS wat hun inschatting is over de toekomst van Fyra. Daarna gaan we het debat in de Kamer aan.''

ChristenUnie

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik reageert vrijdagmiddag daarentegen verbijsterd op de reactie van Mansveld. "Hoe kan het zo zijn dat de Belgen alle info al hebben om te besluiten over de Fyra, maar de NS en de staatssecretaris er nog niet uit zijn?"

"De landen en vervoerders zouden juist samen moeten werken en dit is vanaf het begin het probleem geweest met deze lijn. De Beneluxtrein moet nu snel weer elk uur rijden, nog deze zomer.''

Fabrikant

De fabrikant van de Fyra-treinen, de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda, gaat juridische stappen nemen tegen de Belgische spoorwegen, de NMBS. Volgens AnsaldoBreda kloppen verwijten niet die de NMBS vrijdag maakte over de mankementen.

De NMBS kondigde aan het contract voor de levering van Fyratoestellen te verbreken. Maar daar liggen volgens de treinbouwer geen technische redenen, maar andere redenen aan ten grondslag.

AnsaldoBreda zegt verbaasd en teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Belgen. ''Er zijn de afgelopen periode diverse ontmoetingen geweest, op verschillend niveau, waarbij ook de Belgische technici aanwezig waren”, aldus het bedrijf. De aankondiging van de NMBS om het contract te verbreken, lijkt in tegenspraak met de resultaten van die bijeenkomsten, stelt AnsaldoBreda.