''De vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid van de advocatuur wordt bedreigd door het invoeren van een sterke rol van de overheid in het toezicht op advocaten.'' Dat concludeert de Orde van Advocaten vrijdag.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is daarvoor volgens de advocaten verantwoordelijk.

''De Orde is en blijft mordicus tegen het door Teeven voorgestelde model van toezicht en zal zich daar met felheid tegen verzetten'', benadrukt landelijk deken Jan Loorbach.

Hij is zeer teleurgesteld dat de staatssecretaris het overleg met de Orde van Advocaten over het toezicht heeft afgebroken. Volgens een woordvoerder van Teeven komt de bewindsman echter tegemoet aan ''vele wensen van zowel Kamerleden als de advocatuur''.

Niet effectief

De Orde van Advocaten benadrukt dat Teeven kiest voor een model dat ''niet effectief is''. Het ontbreekt volgens de belangenorganisatie ook aan een onafhankelijke buitenstaander die het publiek informeert.

Loorbach vindt het ''bijzonder teleurstellend dat Teeven ondanks zijn eerdere toespelingen dat het goed zou komen, uiteindelijk de verkeerde keuze maakt''.

Onafhankelijk toezicht

Teeven laat weten dat de kern van het wetsvoorstel dat over het toezicht gaat, niet verandert. ''Er komt een onafhankelijk toezicht op de advocatuur waarvan de eindverantwoordelijkheid in handen is van een nieuw college, met leden die zelf geen advocaat zijn."

"Dit college wordt onderdeel van de Nederlandse Orde van Advocaten. Het gaat om een evenwichtig en modern stelsel van toezicht dat transparant, uniform en effectief is. Het vertrouwen in de advocatuur blijft daardoor gewaarborgd.''