Nederland zal volgens minister Lilianne Ploumen 'zeker' bijdragen aan de opzet voor het nieuwe VN-programma tegen onder meer armoede en onderdrukking.

Dat zei Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag naar aanleiding van de presentatie van 12 nieuwe doelen door een 27-koppig panel met daarin onder meer de Britse minister-president David Cameron, president Yudhoyono van Indonesië en Paul Polman, de Nederlandse topman van Unilever.

Een van de 12 doelen is dat in 2030 niemand in de wereld meer hoeft te leven van minder dan 1,25 dollar per dag. De doelen zijn een vervolg op de huidige millenniumdoelstellingen, die in 2015 aflopen.

Het panel, dat aan de slag ging in opdracht van secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN, levert volgens een woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een belangrijke bijdrage aan het nieuwe programma. Er werd voor het rapport gesproken met 5000 organisaties in 121 landen.

Behalve het uitbannen van armoede richten de doelen zich op voedselzekerheid, milieu, veiligheid en rechtsorde.

Onderwerpen

"Het is goed dat het panel ook onderwerpen als seksuele gezondheid en rechten, geweld tegen vrouwen en het uitbannen van kindhuwelijken op de agenda zet. Want we kunnen ons er niet bij neerleggen dat jaarlijks 14 miljoen meisjes worden uitgehuwelijkt.", zegt Ploumen.

Het panel toont volgens haar lef, "het is een ambitieuze agenda". "Nederland zal daar zeker aan bijdragen", aldus de minister.

"Nu moeten we er voor zorgen dat de lidstaten van de Verenigde Naties het overnemen en het bedrijfsleven zich er aan verbindt."