Minister Schippers (Volksgezondheid) zou de signalen die huisartsen geven over de negatieve effecten van het eigen risico serieuzer moeten nemen. Volgens een groot aantal huisartsen mijden veel patiënten zorg omdat ze te weinig geld hebben, aldus de SP. 

"Tachtig procent van de huisartsen is bezorgd om de effecten voor patiënten door het eigen risico", zo stelt Kamerlid Renske Leijten (SP) op basis van berichten van 224 huisartsen. 

Volgens deze huisartsen stellen veel patiënten medicatie, medisch onderzoek, psychiatrie en specialistische zorg uit of zien hier helemaal van af, zo blijkt uit het eigen onderzoek van de SP.  

Het verplichte eigen risico is sinds dit jaar 350 euro. Vorig jaar was dit nog 220 euro.

Niet doorverwijzen

Zo melden huisartsen aan de partij dat patiënten bijvoorbeeld hun medicatie minder vaak innemen om de kosten te drukken,  bezoeken naar een psycholoog staken of niet doorverwezen willen worden naar een specialist.

Uit ander onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) bleek eind vorig jaar al dat ongeveer 9 procent af zou zien van zorg vanwege de kosten die een patiënt zelf moet betalen. Dit percentage zal dit jaar alleen nog maar hoger worden, zo waarschuwde Nivel.

De SP signaleert nu door terugkoppeling van de huisartsen dat het om een groter probleem gaat.

Drempel

"Het lijkt wel alsof door de verhoging van het eigen risico er een drempel is overschreden voor patiënten. Dat geldt niet alleen voor de lage inkomens. Ook veel middeninkomens stellen medische zorg uit door het hoge eigen risico", aldus Leijten.

De partij pleit al enige tijd voor het volledig afschaffen van het eigen risico, een motie die de partij donderdag tijdens een debat over de zorg opnieuw zal inbrengen.

Ook wil de partij dat huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen bij de Inspectie van de Gezondheidszorg moeten kunnen melden als zij signaleren dat patienten zorg afwijzen wegens te hoge kosten. "Zij kunnen dat nu nergens kwijt."

Mogelijke effecten

Volgens minister Schippers is bij de verhoging van het eigen risico expliciet gekeken naar mogelijke effecten voor lagere inkomens. Om deze groep te ontzien heeft Schippers de zorgtoeslag voor de laagste inkomens met diezelfde 115 euro verhoogd. "De laagste inkomens zijn er dus niet in koopkracht op achteruit gegaan."

Schippers zegt zorgvuldig onderzoek te doen naar de effecten van de verhoging van het eigen risico.

In de Tweede Kamer wordt donderdagavond gedebatteerd over de kwestie.