De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zich donderdag in Parijs uitgesproken voor een fulltime voorzitter van de eurogroep, de groep van 17 landen die de euro als munteenheid hebben.

Momenteel is de voorzitter de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die dus het voorzitterschap er naast zijn Nederlandse ministerschap 'bij doet'. Het ministerie van Financiën gaat niet reageren, liet het donderdagavond weten.

Hollande en Merkel spraken over de aanpak van de schuldencrisis. In Frankrijk stijgt de werkloosheid verder. Volgens donderdag gepubliceerde cijfers waren er eind april 3,264 miljoen Fransen zonder werk. Sinds mei 2011 komen er in Frankrijk alleen maar werklozen bij.

Over de aanpak van de schuldencrisis verschillen de twee leiders van mening. Hollande is tegen drastische bezuinigingen om de begroting weer op orde te krijgen.

Hij wil de economie met overheidsinvesteringen uit het dal halen. Merkel is juist een voorstander van bezuinigingen om het overheidstekort onder 3 procent te houden.

Dijsselbloem

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat donderdagavond weten dat de uitlatingen van Merkel en Hollande niet over de periode van het voorzitterschap van Dijsselbloem gaan. De minister zou de uitlatingen dan ook niet persoonlijk opvatten.

In de verklaring valt te lezen dat de stappen tot verbetering 'in de komende twee jaar' uitgevoerd moeten worden. Dijsselbloem werd in januari benoemd. De voorzitter van de eurogroep is voor tweeënhalf jaar aangesteld en kan daarna worden herkozen.