De Tweede Kamer wil dat er haast gemaakt wordt met het investeren in de bestrijding van werkloosheid.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens het debat over de toegenomen werkloosheid. In het sociaal akkoord is er vanaf 2014 geld vrijgemaakt, maar de Kamer wil dat geld dit jaar al investeren.

Zowel PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer als VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen lieten weten hier voor te zijn.

"Als we in 2013 al investeringen op een goede manier kunnen inzetten willen we dat graag faciliteren. We willen dat werkloosheid zo snel mogelijk wordt bestreden", aldus Van Nieuwenhuizen.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) waarschuwde in het debat voor allerlei 'poeha-pakketten van valse profeten die zeggen: laat het maar aan mij dan is de werkloosheid zo verdwenen'.

Investeringen

De minister zei donderdag in het AD al investeringen in de bestrijding van werkloosheid naar voren te willen halen. Hij wil hierover in gesprek met zijn collega's in het kabinet.

Deze investeringen zijn onderdeel van het sociaal akkoord tussen kabinet en sociale partners. Het gaat onder meer om een jaarlijkse impuls van 300 miljoen voor 2014 en 2015 voor werk-naar-werktrajecten.

D66 wil dat naast de investeringen ook de hervormingen naar voren worden gehaald, liet Kamerlid Steven van Weyenberg tijdens het debat weten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde onlangs dat de werkloosheid in Nederland is opgelopen tot 650.000 werklozen.