Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat onderzoeken of er verbeteringen mogelijk zijn in de hulpverlening aan slachtoffers van kinderhandel.

Hij maakte dat donderdag duidelijk in een reactie op een rapport van Unicef Nederland en Defence for Children.

Die organisaties constateren dat er in Nederland weliswaar veel aandacht is voor het opsporen en vervolgen van mensenhandelaren, maar dat de hulp aan de minderjarige slachtoffers beter moet. Dat aspect is onderbelicht, aldus de organisaties.

Opstelten zei dat hij de dertig aanbevelingen in het rapport ''buitengewoon serieus'' neemt. Hij zei erbij dat er volgens hem sinds 2005 al wel veel is verbeterd.

Niet accepteren

Dat kinderen slachtoffer zijn van mensenhandel en vaak in de illegale prostitutie belanden, noemde hij ''een onvoorstelbaar feit, dat we niet mogen en niet zullen accepteren''.

D66-Kamerlid Magda Berndsen heeft Opstelten om een uitgebreide reactie op het rapport gevraagd. Zij is geschrokken door de verdubbeling van het aantal minderjarige slachtoffers over de laatste 6 jaar en wijst op de gebreken in de opvang en nazorg.

Vreemdeling

Minderjarige slachtoffers worden volgens haar in de eerste plaats behandeld als vreemdeling en niet als kind en slachtoffer.

''Het strenge vreemdelingenbeleid lijkt hier voorrang te krijgen op de opvang en nazorg van minderjarige slachtoffers van mensenhandel'', aldus een verontruste Berndsen.