Defensie wil het aantal reservisten de komende jaren uitbreiden. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De minister ziet een reeks voordelen hiervan. Zo kunnen reservisten een ''piekbelasting'' opvangen en zorgen ze ervoor dat er voldoende mensen zijn om langdurige operaties voort te zetten.

Bovendien versterken ze de band van het leger met de samenleving. De reservist is de ''ideale ambassadeur'' voor de krijgsmacht.

De minister komt met een aantal plannen om de uitbreiding te realiseren. Zo wil ze militairen die het leger verlaten aan zich binden als reservist. Verder wordt de reservist een ''volwaardige partner'' van de beroepsmilitair en worden meer functies en opleidingen voor ze opengesteld.

Beter voor het licht

Verder moet de meerwaarde van de reservist beter voor het licht worden gebracht. Het moet iemands kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Ook voor werkgevers moet het aantrekkelijk worden.

Een uitzending als reservist moet ''minimaal dezelfde waarde'' hebben als ''een cursus of managementtraining''. Ze neemt tot 2020 om de plannen voor elkaar te krijgen.