Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft geen gegevens over drugsgerelateerde overlast voor de raadscommissie Algemene Zaken en Middelen verborgen gehouden.

Dat zegt Hoes in gesprek met NU.nl

Volgens een op 25 mei gepubliceerde misdaadmeter in het Algemeen Dagblad zou het daadwerkelijk gepleegde aantal drugs gerelateerde delicten in Maastricht in 2012 bijna zijn verdubbeld ten opzichte van het jaar 2011.

Volgens de partij Stadsbelangen Mestreech kon de burgemeester de raadscommissie hierover niet informeren. Hoes ontkent dit.

"De commissie heeft alle cijfers gekregen die ze op dat moment nodig had", zegt Hoes.

Politie

"De misdaadmeter gaat van cijfers van de politie uit. Maar wij gaan van cijfers uit die een onafhankelijk bureau voor ons heeft vastgesteld. Je kunt die cijfers niet met elkaar vergelijken."

Volgens Hoes is het niet eenvoudig om alle meldingen serieus te nemen.

"Ik ben blij met alle meldingen die we krijgen. Maar als iemand twee jongens in een auto ziet zitten, met de verdenking dat ze dealen, dan gaat de politie daar op af. Als het vervolgens niet zo blijkt te zijn staat die melding wel in het systeem. En die krijg je er niet meer uit", vervolgt Hoes.

"Maar we hebben niks achtergehouden, waarom zou ik?"

Bekijk de toelichting van burgemeester Hoes

I-criterium

Hoes zet zich op dit moment in om het I-criterium in Maastricht te hanteren. Volgens dit criterium mogen alleen ingezetenen van Nederland coffeeshops bezoeken. Buitenlandse consumenten veroorzaken volgens Hoes veel drugsgerelateerde overlast. 

De coffeeshops in Maastricht, verenigd in de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), zijn het hier niet mee eens.

Brief

In een brief aan Hoes liet de VOCM zondag weten bereid te zijn af te zien van schadeclaims, als Hoes ook water bij de wijn doet. De afgelopen weken weigerden de coffeeshops nog overleg, omdat Hoes de politie invallen in de shops liet doen.

Donderdag zullen VOCM-voorzitter Marc Josemans en burgemeester Hoes weer aan tafel schuiven om de situatie te bespreken. 

Josemans is ook eigenaar van coffeeshop Easy Going. De shop moest zijn deuren sluiten, omdat Josemans wiet bleef verkopen aan Duitsers en Belgen. Later besloot de rechtbank dat Hoes de coffeeshop niet had mogen sluiten, omdat hij dat besluit niet voldoende kon onderbouwen. 

Extra agenten

Ondanks eerdere toezeggingen van 25 agenten, heeft Hoes 15 extra agenten gekregen. Zij zullen primair de straatdealers in de gaten houden. 

"Ik wil niet eens weten hoeveel agenten het zijn. Want ik heb er geen verstand van of het nu 15 of 35 moeten zijn. Wat ik nodig heb, krijg ik", zegt de VVD-er.

Lees zondag het tweede deel van het interview