Oppositiepartijen D66 en het CDA willen dat het kabinet haast maakt met hervormingen. De partijen reageren op de aanbevelingen van de Europese Commissie. 

Brussel wil dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar niet boven de 2,8 procent uitkomt. Dit betekent dat Nederland nog dit jaar zal moeten bezuinigen om aan deze afspraak te voldoen. 

Volgens Tweede Kamerlid voor het CDA Eddy van Hijum komt Nederland niet meer weg met een sociaal akkoord en de hoop op groei.

"Het kabinet heeft er onverstandig aan gedaan de laatste ramingen van het Centraal Planbureau over het begrotingstekort te negeren. Het heeft kostbare maanden verloren laten gaan. Nu moet het met een hogere rekening terug naar de samenleving", zegt Van Hijum.

Versneld uitvoeren

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het niet goed dat het kabinet met de sociale partners heeft afgeproken om hervormingen uit te stellen tot 2016. 

"Laten we het sociaal akkoord versneld uitvoeren en al in 2014 beginnen met de hervorming van WW en ontslagrecht. Als je eerder begint met hervormingen is dat ook goed voor de overheidsfinanciën," zegt Koolmees.

Woningmarkt

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de wens van de commisie om hervormingen van de woningmarkt sneller door te voeren. De woningmarkt zou volgens de belangenvereniging opnieuw getroffen worden als het kabinet daaraan gehoor geeft.

"Dat is niet alleen slecht voor een pril herstel van de woningmarkt, maar ook voor de werkgelegenheid en de economie. En dat heeft weer grote gevolgen voor de overheidsfinanciën", zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis

Kamikazepolitiek

De SP is verbolgen over de aanbevelingen van de Europese Commissie, volgens de partij slaan die "de plank behoorlijk mis". 

"Zes tot zeven miljard extra bezuinigen volgend jaar staat gelijk aan economische kamikazepolitiek. Ik verwacht van het kabinet dat het afstand neemt van deze aanbevelingen. Doet het dat niet, dan streeft het doelbewust af op meer werklozen, meer uitkeringen en hogere tekorten", laat SP-leider Emile Roemer weten.

Voor PVV-leider Geert Wilders zijn de aanbevelingen van de Europese Commissie een aanleiding om de Europese Unie als instituut te bekritiseren

"Laat Brussel diep in het moeras zakken. Waar bemoeit die irritante EU zich mee. Opheffen die elite-club. Nederland weer vrij'', schrijft hij op Twitter.

Niet geschrokken

Premier Mark Rutte is niet geschrokken van de wensen van Europese Commissie. ''De commissie raamde eerder al dat het tekort uitkomt op 3,6 procent'', zei hij woensdag.

''Dat betekent dat we ongeveer zes miljard moeten bezuinigen. Maar we besluiten daarover in augustus, op basis van de nieuwe raming van het Centraal Planbureau. We maken al sinds 1815 in dit land een begroting in augustus.''

Rutte zei niet precies te begrijpen waarom de Europese Commissie aanbeveelt het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen naar 2,8 procent in plaats van naar 3 procent, de EU-limiet. ''Ik wil nog eens goed bekijken wat ze daarmee bedoelen.''

Rutte en Dijsselbloem hintten in de afgelopen dagen al op extra maatregelen bovenop de 4,3 miljard euro aan bezuinigingen die eerder door de regeringspartijen zijn afgesproken.

Mogelijkheden

Ook Tweede Kamerlid Mark Harbers van de VVD is niet verrast door de eisen van de commissie. Hij zegt dat het kabinet al rekening heeft gehouden met mogelijke extra bezuinigingen.  

"Mogelijkheden zijn daartoe altijd, het gaat om de politieke haalbaarheid. Het kabinet moet nu eerst met voorstellen komen. We hebben nog 3,5 maand voor het Prinsjesdag is", liet Harbers weten. 

De VVD wil zo weinig mogelijk lastenverzwaringen en zoveel mogelijk bezuinigen op de uitgaven.

Sociaal akkoord

Volgens PvdA-minister Lodewijk Asscher komt het sociaal akkoord met werkgevers en vakbonden niet in gevaar. Dat akkoord staat volgens de bewindsman "als een huis". Hij wil wachten op ramingen van het Centraal Planbureau in juni en augustus. 

''Op basis daarvan besluiten we of aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals in het sociaal akkoord is afgesproken. Het belangrijkste voor nu is het sociaal akkoord uitvoeren, om op korte termijn de werkloosheid te bestrijden en op de lange termijn de arbeidsmarkt beter te laten functioneren.''

Sociale Partners

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen nog niet vooruitlopen op mogelijke bezuinigingen.

"We hebben een sociaal akkoord gesloten met het kabinet. Daarin is het bezuinigingspakket voor 2014 van tafel gehaald. Als dat pakket in augustus toch weer op tafel komt, zullen we op dat moment reageren. We gaan niet vooruitlopen op als-dansituaties", zegt Heerts.

Het CNV vindt dat bezuinigingen nog beter even kunnen wachten. ''De extra bezuinigingen zijn vervelend nieuws. We hebben de afgelopen tijd veel bezuinigingsmaatregelen en akkoorden over ons heen gekregen en ik pleit ervoor om die afspraken eerst de kans geven als de cijfers aangeven dat het op langere termijn beter wordt', aldus Jaap Smit, voorzitter CNV.'

Lees ook: Brussel houdt Nederland aan bezuinigingen