Zoals verwacht zijn de drie confessionele partijen het niet eens geworden met de rest van de Tweede Kamer over weigerambtenaren.

Woensdag sprak de Tweede Kamer over de initiatiefwet van D66 die een einde moet maken aan het verschijnsel weigerambtenaar. Het werd een principieel debat, waarbij beiden kampen nauwelijks dichter bij elkaar kwamen. De uitkomst staat wel al vast, alle partijen behalve CDA, ChristenUnie en SGP zijn voor.

Sinds 2001 mogen homoseksuelen in Nederland trouwen. Sommige ambtenaren weigeren echter om mensen van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden. Daar moet een einde aan komen, vindt de meerderheid van de Tweede Kamer.

Het CDA, de ChristenUnie en de SGP zijn hier fel tegen gekant. Wat CDA-Kamerlid Mona Keijzer betreft staat het ambtenaren vrij om te weigeren een huwelijk te voltrekken. Het wetsvoorstel zou hier een einde aan maken, zonder dat daar enige noodzaak voor is.

Intolerant

SGP-voorman Kees van der Staaij spreekt van een 'trieste inbreuk op de gewetensvrijheid'. Zijn fractiegenoot Roelof Bisschop noemde het wetsvoorstel in het debat intolerant, discriminerend en in strijd met de fundamentele regels en uitgangspunten van de rechtsstaat.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vroeg zich af welke misstand nou werd aangepakt met het wetsvoorstel. Hij wees er op dat homoseksuelen in iedere gemeente kunnen trouwen. Als een ambtenaar bezwaar heeft om die handeling te verrichten dan is er altijd een collega die daar geen problemen mee heeft.

Symbolische waarde

De voorstanders van het wetsvoorstel wezen echter op de grote symbolische waarde. Bovendien moeten ambtenaren de wet gewoon uitvoeren, vinden zij. "Als je kiest om ambtenaar te worden kies je ervoor te doen wat in de wet staat", zei VVD-Kamerlid Tamara Venrooy. "Huwelijken sluiten is geen keuzemenu."

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zou graag zien dat de nieuwe wet op 1 oktober ingaat. Dan is het precies 12,5 jaar geleden dat toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen de eerste homostellen in de echt verbond.

Oud-hoofdredacteur van de Gaykrant en 50Plus-leider Henk Krol noemt het homohuwelijk 'het mooiste exportproduct' dat Nederland heeft.