Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat bekijken of er een registratieplicht kan komen voor autoverhuurders.

De politie kan dan makkelijker achterhalen of auto's worden ingezet bij criminele activiteiten. Opstelten zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op een suggestie van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Die wees er op dat autoverhuur nu nog anoniem kan plaatsvinden, waardoor het voor de politie moeilijk is criminelen te achterhalen via het voertuig dat ze hebben gebruikt.

Opstelten zei dat het idee van Recourt hem ''op zichzelf aanspreekt''. Hij gaat met de sector bespreken of er een werkbare regeling kan komen.

Zakelijk

Brancheorganisatie BOVAG zegt in een reactie dat autoverhuurbedrijven al goed samenwerken met de politie. Maar het probleem is volgens een woordvoerder dat 80 procent van de autoverhuur zakelijk is. Dan is wel het bedrijf bekend dat de auto huurt, maar niet de bestuurders.

''Als moet worden geregistreerd wie er allemaal in de auto rijdt, dan tuig je een enorme administratieve kerstboom op, terwijl je kan afvragen of je daarmee niet een soort schijnzekerheid creëert'', aldus de woordvoerder.

De minister zegde verder toe advocaten te gaan aanpakken die misbruik maken van hun verschoningsrecht om justitie op het verkeerde been te zetten. Ook hierop was aangedrongen door Recourt.

Doelstellingen

Het overleg met Opstelten ging over diens doelstellingen om de georganiseerde criminaliteit harder te bestrijden. De minister wil onder meer dat volgend jaar het aantal criminele organisaties dat wordt aangepakt, is verdubbeld tot 40 procent.

Volgens Opstelten liggen zijn doelstellingen op schema. Hij ontkende dat het Openbaar Ministerie hevig onder druk komt doordat het 110 miljoen euro moet bezuinigen. Opstelten heeft ''heel veel vertrouwen in het OM''. Over de bezuinigingen bij het OM zal hij de Kamer nog nader informeren.

'Holle retoriek'

Kamerlid Magda Berndsen van D66 beschuldigde de minister van ''holle retoriek'' en het spreken van ''zalvende woorden''. Volgens haar blijven bij het OM noodgedwongen veel zaken op de plank liggen. Dat zal er volgens haar niet beter op worden door de bezuinigingen. Ook SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen toonde zich ongerust over de komende bezuinigingen bij het OM.

PVV-Kamerlid Louis Bontes noemde Nederland een ''walhalla voor de georganiseerde criminaliteit''. Volgens hem zijn de straffen voor zware misdrijven ''belachelijk laag''. Opstelten bestreed dat met klem.