De kans dat het kabinet in augustus alsnog moet besluiten over nieuwe miljardenbezuinigingen neemt toe. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën houdt daar rekening mee, zo zei hij dinsdag tegen RTLZ.

Het kabinet had in maart al een pakket van 4,3 miljard aan bezuinigingen klaar liggen, maar dat is bij het sociaal akkoord voorlopig van tafel gehaald.

In de zomer wordt opnieuw gekeken hoe de overheidsfinanciën er voor staan. 

Problemen groter

"Maar je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat met de verdere verslechtering van de economie de problemen eerder groter zijn geworden dan kleiner", aldus Dijsselbloem bij RTLZ.

Nu wordt er in de wandelgangen uitgegaan van bezuinigingen van zelfs 6 miljard, om in 2014 aan de begrotingsregels vanuit Brussel te voldoen.

PvdA-leider Diederik Samsom stelde dinsdag in een reactie echter dat volgens hem er niet strikt hoeft worden vastgehouden aan de regel dat het begrotingstekort onder de 3 procent  uit moet komen in 2014. Volgens hem hangt dit nog af van de discussie daarover.

​Sociaal akkoord

De bezuinigingen werden bij het sociaal akkoord van tafel gehaald in de hoop dat de consumentenbestedingen zouden aantrekken en de economie zou herstellen. Premier Mark Rutte riep alle Nederlanders op minder te 'somberen' en waar mogelijk minder terughoudend te zijn met grote aankopen.

Tot nog toe blijkt echter weinig van economisch herstel. De werkloosheid is verder opgelopen en het gaat ook nog niet goed met het consumentenvertrouwen. Half juni komt het CPB nog met de nieuwste cijfers over de Nederlandse economie. 

Het kabinet heeft zich voorgenomen om als de economie onvoldoende herstelt en het begrotingstekort niet onder de 3 procent komt, dan extra maatregelen te nemen in de vorm van miljardenbezuinigingen. 

Prullenbak

De sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) hebben zich in het verleden al kritisch uitgelaten over mogelijke nieuwe bezuinigingen.  Voor de FNV zijn deze van de baan, zo liet voorzitter Ton Heerts in april al weten. 

Vakbond De Unie stelt in reactie op de uitspraken van Minister Dijsselbloem zelfs dat voor hem het Sociaal Akkoord al voordat het inwerking treedt, in de prullenbak ligt. "De inkt is nog niet droog, of de stekker wordt eenzijdig uit het akkoord getrokken'', aldus voorzitter Reinier Castelein.

Debat

Het CDA heeft dinsdag een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van de uitspraken van Dijsselbloem. "Ik wil weten of de bezuinigingen nou wel of niet van tafel zijn", aldus Kamerlid Eddy van Hijum. "Je neemt de samenleving en de politiek zo niet serieus", zo laat het Kamerlid weten aan NU.nl. 

Het pleidooi werd door te weinig partijen in de Tweede Kamer gesteund. Wel moet Dijsselbloem een brief schrijven aan de Kamer over de mogelijke bezuinigingen.

Ook andere oppositiepartijen in de Tweede Kamer, zoals D66 en ChristenUnie toonden zich al eerder kritisch over de onduidelijkheid over de bezuinigingen. 

Europa

Volgens de regels moet Nederland het tekort dit jaar onder de norm van 3 procent hebben teruggebracht, maar begrotingscommissaris Olli Rehn bevestigde onlangs dat Nederland een jaar uitstel krijgt en in 2014 het tekort moet terugdringen onder de 3 procent. Woensdag volgen nog de aanbevelingen waarin Brussel aangeeft hoe Nederland het beste de economie weer op orde kan krijgen.

Frankrijk en Spanje krijgen onlangs echter twee jaar extra om aan de begrotingsregels te voldoen. Samsom zinspeelt met zijn uitspraken dat Nederland niet strikt hoeft vast te houden aan het terugdringen van het tekort in 2014 dan ook mogelijk op de mogelijkheid tot nog een jaar uitstel voor Nederland. 

Vijf vragen over de begrotingsregels beantwoord