PvdA-Kamerlid Martijn van Dam weerspreekt berichtgeving in De Telegraaf over de invoering van een tv-taks.

Volgens de krant zou de PvdA een voorstel hebben liggen om 60 miljoen op te halen met de extra belasting om de bezuinigingen op de publieke omroep te kunnen verzachten.

Per aansluiting zou dit neerkomen op ongeveer 8 euro per jaar. Dit bedrag zou geïnd moeten worden via de aanbieders.

"Er is niet zo'n voorstel. Geen voorstel voor taks of heffing en de bedragen die genoemd worden heb ik nog nooit gezien of gehoord", aldus Van Dam tegen NU.nl. Volgens de PvdA'er leiden zijn ideeën niet tot het concrete plan zoals de krant beschrijft.

Eigen inkomsten

Eind vorig jaar stelde Van Dam tijdens een mediadebat dat de omroep een deel van de bezuinigingstaak zou kunnen invullen met het genereren van meer eigen inkomsten.

Hij opperde daarbij de mogelijkheid om dit via distributie te doen, oftewel via de aanbieders.

"Er zijn immers bedrijven die op dit moment geld verdienen aan de programma's van de publieke omroep zonder dat ze daar substantieel voor hoeven te betalen", aldus de PvdA'er toen.

Hij trok daarbij een vergelijking met de belgische publieke omroep VRT, die volgens hem het dubbele aan eigen inkomsten genereert, maar wel kleiner is dan de Nederlandse publieke omroep.

Wandelgangen

D66-Kamerlid Kees Verhoeven laat aan NU.nl weten geen voorstel op papier van de PvdA'er te hebben gezien. Wel is er in de wandelgangen over een dergelijk voorstel gesproken. 

Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over mediadistributie. Hier zal onder meer over dit onderwerp worden gesproken.

Lastenverzwaring

De heffing komt volgens Kamerlid Matthijs Huizing, mediawoordvoerder voor de VVD, neer op een lastenverzwaring voor de consument. "Dat is niet de afspraak", liet hij op Twitter weten.

"De afspraak in het regeerakkoord is dat we de extra taakstelling op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) per 2016 laten ingaan, en dat de NPO meer ruimte krijgt om eigen inkomsten te genereren", lichtte Huizing toe. "Nu wordt een inkomstenbron geïsoleerd."

Een lastenverzwaring als de tv-taks geniet niet de voorkeur van de VVD. Volgens Huizing kan gekeken worden naar manieren om de reclame-inkomsten te verhogen. Aan een site als uitzendinggemist.nl zou daarnaast een groot audiovisueel archief gekoppeld kunnen worden dat tegen betaling toegankelijk is.

Uitspraak

De NPO vindt dat het aan de Tweede Kamer is een uitspraak te doen over de bekostiging van de publieke omroep.

"Het is echter al jaren zo dat de kabelaars geen redelijke vergoeding betalen voor het doorgeven van de waardevolle programma's van de Nederlandse Publieke Omroep. Dat gaat ten koste van de kijker, terwijl de kabelaars eraan verdienen", liet de NPO weten in een verklaring.

De extra bezuiniging, die de tv-belasting zou moeten verzachten, komt boven op de korting van tweehonderd miljoen euro op het mediabudget waartoe het kabinet-Rutte I besloot.

De eerste bezuinigingsronde heeft onder meer tot gevolg dat het aantal landelijke publieke omroepen wordt teruggebracht van 21 naar acht.