Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt zich zorgen over de persvrijheid in Uganda.

Desondanks hebben Nederland en het Oost-Afrikaanse land ''een goede relatie'', zei de bewindsvrouw aan het eind van een tweedaags bezoek.

Haar bezoek zondag en maandag kwam op een politiek gevoelig moment. Vorige week viel de Ugandese politie de kantoren van de kranten Daily Monitor en Red Pepper binnen en sloot beide gebouwen hermetisch af. Een week later zijn beide kantoren nog steeds ontoegankelijk door zwaarbewapende politieagenten. Hierdoor kunnen drie kranten niet meer verschijnen en twee radiostations niet uitzenden.

Handelsmissie

Ploumen sprak met ministers en staatssecretarissen voor Handel, Buitenlandse Zaken, Landbouw, Energie en Justitie. ''Dit waren stuk voor stuk prettige gesprekken waarbij ook onze zorgen over de persvrijheid zijn overgebracht''. De minister van Landbouw vroeg haar een handelsmissie te sturen.

Steeds meer Nederlandste bedrijven doen zaken in het Oost-Afrikaanse land. Grote touroperators, luxe hotels, restaurants, een bakkerij en een kaasfabriek zijn er in Nederlandse handen. KLM en Heineken zijn er actief en vorige maand maakte de Rabobank bekend 27,7 procent van de aandelen van de lokale DFCU bank te kopen voor 21 miljoen euro.

Leningen

Ploumen tekende maandag een akkoord met de Nederlandse en de Ugandese banken om gezamenlijk kleine boerenbedrijven toegang tot leningen te geven. Nu zijn rentepercentages op leningen in Uganda nog tussen de 10 en 30 procent. ''Ik ga ervan uit dat op een gegeven moment de rentepercentages realistisch gaan worden, en dat ook de kleine boeren toegang tot leningen zullen gaan krijgen'', aldus Ploumen.