Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt dat beloning van de top van ING omlaag kan. Volgens de minister is het 'niet meer dan logisch' dat de salarissen aan de top worden versoberd, gezien de problemen in de financiële sector.

Dat schrijft de minister maandag aan de Tweede Kamer. De bank en verzekeraar gaf zelf in maart nog aan te twijfelen over de 'relatief lage' salarissen van de topmensen. Daardoor kan het aantrekken van ervaren en gekwalificeerde mensen in het geding komen. ING zei tegelijkertijd trots te zijn op zijn 'leidende positie' in het matigen van de topinkomens.

ING schafte vorig jaar voor de gewone bankmedewerkers de bonussen af. Die extraatjes konden oplopen tot achttien procent van het vaste salaris. In ruil voor die afschaffing zien de bankiers in drie jaar tijd hun vaste salaris met negen procent stijgen. Zo'n 5 procent van de medewerkers kan nog wel in aanmerking komen voor een bonus.

Toch omlaag

Dijsselbloem is het met ING eens dat de beloningen van de top van het concern lager zijn dan in de door ING zelf samengestelde vergelijkingsgroep. ''Desondanks ben ik van mening dat ook bij ING de beloningen omlaag kunnen, gelet op de uitdagingen in de financiële sector.''

De Kamer zette ook vraagtekens bij de salarisverhoging die medewerkers van ING hebben gekregen om afgeschafte bonussen deels te compenseren. Volgens Dijsselbloem is die verhoging echter wettelijk toegestaan.

Minister Dijsselbloem riep eerder al op tot een versobering van de arbeidsvoorwaarden in de banksector. Volgens de minister mag van deze mensen een offer worden gevraagd, omdat door de miljarden euro's aan staatssteun veel banen behouden zijn gebleven.

Zuidas

Eerder op maandag meldde Het Financieele Dagblad dat bedrijven die hun hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas hebben staan, in vijf jaar tijd 18,5 procent van de banen hebben geschrapt. Onder deze bedrijven zijn naast banken ook accountantskantoren en advocatenkantoren.

Topman Jan Hommen staat al sinds 2008 op de nullijn, met een vast salaris van 1,35 miljoen euro. De hele raad van bestuur krijgt sinds die tijd ook geen bonus meer uitgekeerd.

De bank matigde de lonen onder meer vanwege de tien miljard euro staatssteun die ING op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 kreeg. Daarnaast is de maatschappelijke kritiek op de hoge banksalarissen sinds de kredietcrisis toegenomen.

Salarissen

De raad van commissarissen uitte in het jaarverslag over vorig jaar nog zijn twijfel op de achterblijvende salarissen. "Op de lange termijn is die situatie niet houdbaar."

Het bedrijf benadrukte daarbij dat er nog geen concrete loonsverhogingen op stapel staan. De opvolger van Hommen, Ralph Hamers, gaat minder verdienen dan zijn voorganger. De nieuwe topman, die in oktober begint, krijgt een vast salaris van 1,27 miljoen euro, 6 procent lager dan dat van Hommen.

Evenals Hommen heeft Hamers vooralsnog geen uitzicht op een bonus. ING mag geen bonussen betalen aan de leden van de raad van bestuur zolang de bank nog niet alle eerder verkregen staatssteun heeft terugbetaald.