De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey (VVD) doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond.

Dat zegt de vicefractievoorzitter van de VVD in Roermond Jan Puper maandag in het Algemeen Dagblad. "Jos van Rey doet mee met de verkiezingen, Is het niet voor de VVD, omdat het bestuur dat niet wil, dan voor een eigen partij. Hij gaat zijn werk afmaken."

Volgens Puper is Van Rey in Roermond nog steeds de onbetwiste leider. "Jos is bij ons koning, keizer én admiraal. Mensen willen volgend jaar op hem kunnen stemmen." Van Rey zou goed zijn voor zeven tot acht zetels, schat Puper.

Vanuit huis

De teruggetreden wethouder Van Rey zou de Limburgse plaats nog steeds besturen, maar dan vanuit huis. "Mensen en bedrijven weten Jos nou eenmaal te vinden met hun problemen en voorstellen. Hij spreekt die mensen en wij sluizen die informatie als VVD-fractie weer door naar het college", stelt Puper in het AD. "Je houdt Jos niet zomaar tegen."

De 68-jarige Van Rey werd enkele weken geleden door de plaatselijke VVD voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na een storm van kritiek besloot het lokale partijbestuur het besluit op te schorten.

Een aantal leden van de VVD in Roermond dient maandagavond daarom een motie van wantrouwen in tegen dat partijbestuur. Ze spreken van 'wanbestuur' en een 'beschamende' vertoning.

Motie

Naar aanleiding van de affaire rond Van Rey diende dit weekeinde een groep VVD'ers tijdens het partijcongres een motie in waardoor VVD'ers die worden verdacht van een strafbaar feit worden geschorst.

Deze motie haalde het echter niet. Wel is besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.